Američki Senat i Kongres glasali su o zakonu kojim se omogućava nastavak rada federalne vlade. Zakon regulira financiranje rada vlade i njime se sprječava nova blokada vlade.

Zakon je u Senatu prošao s 83 glasa za te 16 glasova protiv, a nakon glasanja u Senatu, održano je i glasanje u Kongresu u kojemu je zakon također prošao.

Nakon toga, odlazi na potpisivanje predsjedniku Trumpu, koji će i proglasiti izvanredno stanje u SAD-u.

Senator Mitch McConnell, koji predstavlja vladajuće u Senatu, prvi je rekao kako očekuje da će predsjednik Trump potpisati zakon, ali i da će proglasiti izvanredno stanje kako bi mogao sagraditi zid na granici s Meksikom.

Informaciju potvrdila i Bijela kuća

Nedugo nakon senatora McConella, ovu informaciju je potvrdila i glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Rekla je kako će predsjednik potpisati sporazum kojim će se omogućiti barem djelomičan nastavak rada federalne vlade, ali je dodala da će poduzeti druge mjere, uključujući proglašavanje izvanrednog stanja kako bi “osigurao nacionalnu sigurnost i zaustavio humanitarnu krizu na granici”.

Dodala je kako Trump tako ispunjava obećanje koje je dao da će sagraditi zid na granici.

Što je točno izvanredno stanje?

Vrhovni sud SAD-a nikada nije točno definirao što spada pod izvanredno stanje. Definicija izvanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsjednika o proglašenju izvanrednog stanja zakonita ili ne.

Izvanredno stanje proglašava se u vremenima krize i efektivno omogućava predsjedniku da zaobiđe redovni politički proces odlučivanja.

Prema američkom Ustavu, Kongres drži nacionalnu blagajnu i donosi glavne odluke o trošenju novca poreznih obveznika, a ovako bi ga Trump zaobišao.

Postavlja se pitanje opravdava li situacija na granici Meksika i SAD-a proglašenje izvanrednog stanja.

S jedne strane, na granici s Meksikom se, javlja BBC, svakog dana vrati ili uhiti preko 2000 ljudi. Oni koji se zalažu za proglašenje izvanrednog stanja, kažu da je ovo dovoljan podatak.

Drugi tvrde da je taj broj znatno niži nego prije deset godina te da se brojne osobe koje pokušavaju prijeći granicu predstavljaju kao tražitelji azila, što znači da pokušavaju ući u SAD legalno.

Prema anketi CNN-a, većina Amerikanaca se protivi proglašenju izvanrednog stanja

Kako prenosi CNN, koji je prošlog tjedna objavio anketu u kojoj su Amerikanci mogli glasati o tome jesu li za ili protiv proglašenja izvanrednog stanja kako bi se sagradio zid na granici, većina Amerikanaca bila je protiv.

Prema rezultatima koje su dobili, 66 posto Amerikanaca je protiv, dok je 31 posto za.

Pelosi: Nema izvanrednog stanja

O Trumpovom planu da proglasi izvanredno stanje oglasila se i Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa.

“Kada predsjednik proglasi izvanredno stanje, moramo znati da se ne radi o izvanrednom stanju na granici. Za nas je to humanitarna kriza”, poručila je.

Neki republikanci su zabrinuti oko ove Trumpove odluke

Kako prenosi CNN u televizijskom programu uživo, republikanci nisu znali hoće li predsjednik potpisati prijedlog zakona ili ne, a nakon što je predsjednik najavio proglašenje izvanrednog stanja, još su zabrinutiji.

Senator Roy Blunt rekao je da je zabrinut zbog te odluke uslijed ovakvih okolnosti.

“Vidjet ćemo što će napraviti”, rekao je referirajući se na Trumpa.

Senator Rand Paul dodao je kako je proglašenje izvanrednog stanja loša ideja.

Da se radi o lošoj ideji, misli i senator Marco Rubio.

Savjetnici nagovarali Trumpa da potpiše zakon

Ranije tijekom dana Trump je u ovalni ured pozvao svoje savjetnike kako bi zatražio savjet o zakonu koji je trebao potpisati, a koji bi spriječio novi prekid u radu federalne vlade.

Stoga su mnogi pomislili da se Trump dvoumi treba li potpisati zakon ili ne, piše CNN.

Trump je, piše CNN, brojnim savjetnicima rekao kako razmišlja da ne potpiše zakon.

Trumpovi savjetnici su cijelo jutro češljali zakon od 1100 stranica i predstavljali moguće zamke, kako predsjedniku, tako i vladi.

Trump je htio da savjetnici detaljno pregledaju zakon kako se u njemu ne bi našlo nešto što on ne odobrava.

CNN dodaje kako su ga savjetnici Mick Mulvaney, šef osoblja, Kirstjen Nielsen, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, te direktorica zakonodavnih poslova Shahira Knight uvjeravali da potpiše zakon.

Drugi savjetnici su ga uvjeravali da potpiše zakon kako bi se izbjegla nova blokada vlade.

Kako piše CNN, proglašenje izvanrednog stanja je mjera protuteže koja treba umiriti konzervativce nezadovoljne Trumpovom odlukom da potpiše zakon o financiranju federalne vlade.

Trump za zid tražio 6 milijardi dolara, Kongres mu dao 1,3 milijarde

Kako smo sinoć izvijestili, Trump je od jučer nezadovoljan dogovorom republikanskih i demokratskih pregovarača o izgradnji zida duž meksičke granice.

Podsjetimo, republikanski i demokratski pregovarači su postigli načelan dogovor o proračunu koji su ultrakonzervativci oštro kritizirali.

U njemu su 1,3 milijarde dolara predviđene za izgradnju oko 90 km nove ograde na meksičkoj granici radi suzbijanja ilegalne imigracije, što je daleko od zahtjeva Donalda Trumpa koji traži gotovo 6 milijardi.

Trump je nakon dogovora poručio da je iznimno nezadovoljan, ali i da će dovršiti zid.