Američki predsjednik Donald Trump naredit će povlačenje gotovo 9500 vojnika iz Njemačke, rekao je u petak neimenovani visoki američki dužnosnik, ocjenjujući da bi to vjerojatno moglo izazvati zabrinutost u Europi.

To bi smanjilo broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25 tisuća.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je taj potez rezultat višemjesečnog rada američkog Marka Milleya te nije povezan s napetostima između Trumpa i njemačke kancelarke  Angele Merkel koja je spriječila Trumpov plan da ovaj mjesec bude domaćin sastanka grupe G7.

Drugi visoki američki dužnosnik rekao je da će 9500 vojnika biti poslano drugdje - u Poljsku, druge savezničke zemlje, a neki će se vratiti kući.

"To je još jedna usluga Putinu"

Treći izvor tvrdi da je smanjenje broja vojnika u Njemačkoj dio memoranduma koji je nedavno potpisao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

"To je još jedna usluga Putinu i još jedan neuspjeh koji dodatno opterećuje odnose s našim saveznicima", ocijenio je pak demokratski senator Jack Reed.

Bijela kuća je priopćila da Trump "kontinuirano preispituje najbolju uporabu vojnih snaga Sjedinjenih Država".

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Ullyot rekao je da su Sjedinjene Države posvećene suradnji s Njemačkom na obrani i drugim pitanjima.

Prvi je vijest objavio Wall Street Journal

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često bili napeti tijekom Trumpova predsjedanja. Trump je, naime, pritisnuo Njemačku da poveća troškove za obranu i optužio Berlin da je zarobljenik Rusije zbog energetske ovisnosti.

Otprilike 17.000 američkih civilnih službenika opslužuje američke trupe u Njemačkoj. Vjeruje se da Sjedinjene Države tamo imaju i nuklearne bojeve glave.

U svibnju je tadašnji američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell optužio Berlin za podrivanje NATO-ove strategije nuklearnog odvraćanja, ciljajući na mlađe koalicijske partnere Angele Merkel, nakon što su neki od njihovih vođa pozvali na nuklearno razoružanje.