Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kojeg čine entitetski premijeri, ministri financija i predstavnici UNO, odlučit će hoće li ići u nove izmjene i dopune zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, potvrdio je za Nezavisne novine Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH.

''Procedura je takva da nove izmjene i dopune zakona pokreće UO UNO, kao što je pokrenuo i ove, a onda se šalje u dalju proceduru Vijeću ministara, pa Parlamentarnoj skupštini BiH. To je red koraka, ali to nije odluka jednog čovjeka da se krene u taj proces. Prošli put temelj za pokretanje zakonskih izmjena bio je dogovor dva entitetska premijera", rekao je Bevanda, koji je i sam član UO UNO BiH.

Bruka

Rekao je kako smatra da se ništa neočekivano nije dogodilo u srijedu u parlamentu kod glasovanja o setu zakona o trošarinama.

"Vidjeli smo ranije glasovanje u parlamentarnom povjerenstvu i to su kasnije pratila i događanja u parlamentu. Nisam, međutim, čuo argumente koji bi potvrdili da su zakoni loši, nego se sve svelo na paušalne ocjene i politikantstvo", rekao je za Nezavisne novine Bevanda prokomentiravši neusvajanje seta zakona o trošarinama u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, koji je podržao negativno mišljenje komisije za financije i proračun tog doma.

Nezavisne novine napominju kako je usvajanje seta zakona o trošarinama bio uvjet da BiH dobije drugu tranšu MMF-ovog kredita.

Zoran Tegeltija, ministar financija RS, rekao je kako je neusvajanje trošarina bruka za BiH i da će proizvesti posljedice po domaće kompanije i infrastrukturne radove.

"Ovo je pokazalo da na razini BiH ne postoje zajedničke institucije i da postoje institucije koje hodaju po svijetu, daju obećanja od Bruxellesa do Washingtona, a onda kada dođu u Sarajevo nisu u stanju primijeniti nijednu svoju odluku", istakao je Tegeltija.

SDA krivac

Reagirao je i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao kako neusvajanje seta zakona o trošarinama neće ugroziti RS, što je potvrdila i Željka Cvijanović, premijerka RS. Dodik tvrdi da neusvajanje zakona o trošarinama i depozitu u bankama govori da BiH ne funkcionira.

Salko Sokolović, šef Kluba zastupnika Nezavisni blok u Zastupničkom domu BiH, vjeruje kako će Vijeće ministara vrlo brzo u parlamentarnu proceduru uputiti novi prijedlog zakona.

"Naš klub će razmisliti hoće li podržati novi prijedlog. Sve zavisi od onoga što će se predložiti", kazao je Sokolović.

Amir Fazlić, šef Kluba SDA, smatra da treba ići s novim prijedlogom, ali da ovaj put predstavnici izvršne vlasti moraju govoriti o benefitima, te da bolje upoznaju parlamentarce, ali i građane sa zakonom.

Mirsad Isaković iz SBB-a ističe kako je SDA najodgovornija što su trošarine pale, te da su one potrebne BiH kako bi napredovala u svim segmentima.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH Mladen Bosić kaže da je Vijeće ministara manjinsko i da ne postoji parlamentarna većina na razini BiH. Bosić je rekao kako parlament glasuje i usvaja odluke od točke do točke i da će tako, vjerojatno, ostati do kraja mandata.

"Prema glasovanju o akcizama jasno je da ne postoji parlamentarna većina u BiH, koja je narušena inicijativama Bakira Izetbegovića, a pokušaj revizije tužbe protiv Srbije definitivno je pokazao da nema dobre volje za normalnu suradnju i od tada ne funkcionira bilo kakva skupštinska većina", rekao je Nezavisnim novinama Bosić.