Još tri osobe privedene su danas u vezi s prijavljenom prijetnjom napada na katedralu u Kölnu tijekom praznika, priopćile su njemačke vlasti. Pritvaranja su uslijedila samo nekoliko dana nakon što je 30-godišnji Tadžikistanac pritvoren u vezi s navodnom zavjerom za napad na svjetski poznatu katedralu od strane islamskih ekstremista.

Osumnjičenici su privedeni u zapadnim gradovima Duisburg, Herne i Dürenu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a tamo su im pretraženi i stanovi. Nisu objavljeni detalji o njihovom identitetu. Svi pritvoreni osumnjičenici - uključujući Tadžikistanca koji je uhićen prošli tjedan - navodno pripadaju široj mreži koja je uključivala ljude diljem Njemačke i u drugim europskim zemljama, prema šefu policije u Kölnu Johannesu Hermannsu.

Angažirani psi za otkrivanje eksploziva

Lokalni mediji pišu kako je napad trebao biti izveden automobilom napunjenim eksplozivom. Kölnska policija priopćila je na današnjoj konferenciji za novinare kako je pretražena podzemna garaža katedrale i da su angažirani psi za otkrivanje eksploziva - ali ništa nije pronađeno.

Od ranog jutra provjeravao se i ulaz i izlaz iz podzemne garaže radi potencijalno sumnjivih radnji. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul nazvao je najnovija pritvaranja "uspjehom". "Islamski ekstremisti uvijek su bili aktivni, ali trenutno su aktivniji nego inače i katolička katedrala bila im je glavna meta", rekao je Reul, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

"Policija uvijek pokušava biti nekoliko koraka ispred", dodao je. Policija je dobila informaciju o planiranom napadu na katedralu u Kölnu malo prije Božića, a napad je trebao biti izveden na Staru godinu. Svjetski poznata gradska katedrala već je tjedan dana pod visokom zaštitom, piše Associated Press.

Ministar pozvao ljude da ne ostaju kod kuće

Obično zadnji tjedan u godini katedralu posjeti više od 100.000 turista. Posljednjih dana samo su vjernici smjeli ući u zgradu na misu, ali su morali proći temeljitu sigurnosnu provjeru s psima tragačima. Večeras oko tisuću policajaca dežura oko katedrala dok građani čekaju Novu godinu.

Reul, državni ministar unutarnjih poslova, potaknuo je ljude da slave i ne ostaju kod kuće unatoč prijetnji napada. "Islamistički teror je još uvijek prijetnja na njemačkim ulicama. Često smo to potiskivali. I kad god se dogodi ovakav jednokratni događaj, svi smo opet jako naelektrizirani", kazao je, istaknuvši kako bi bilo pogrešno paničariti.

"Kažem: Slavite! Ponašajte se pristojno! Čuvajte se — i uživajte u prijelazu u novu godinu", zaključio je.