Kiša, sunce, kiša, sunce - tipično proljetno vrijeme pravi je recept da sve u prirodi procvjeta. No, uz vaše cvijeće i plodove, nažalost, bujaju trava i korov, pa je plijevljenje mukotrpan posao. Kako biste si olakšali, poslužite se jednostavnim trikovima.

Za početak dobro naoštrite alat – finom turpijom za metal nekoliko puta prijeđite po rubovima sjekira i motika. Iznenadit ćete se koliko će lakše otići u zemlju. Zatim cijelu površinu pepela premažite običnim, jestivim uljem. Zvuči "glupo", ali ništa nije teže nego izvući pepeo na koji su se zalijepili veliki komadi zemlje. Umjesto da svaki sat prekidate ritam kako biste ga oslobodili naslaga blata, sve će ići kao podmazano.

Od dugotrajnog rada svatko je izložen riziku da dobije žuljeve na dlanovima. No, nije lako raditi ni u rukavicama po vrućem danu - ruke se znoje, morate ih skidati svaki sat. Ako ste među onima koji ih ne podnose, omotajte tanku spužvu oko drške i pričvrstite je gumicama. Ne samo da ćete zaštititi kožu dlanova, već je deblja ručka lakša za držanje.

Na kraju, kada plijevite oko cvijeća, kleknite da vam bude lakše. Ali nemojte kleknuti izravno na tlo! Pripazite da uvijek imate komad čvrstog stiropora, tzv. stirodura, dovoljno velik da na njemu možete kleknuti, prenosi Espreso. Posebna prostirka za ovu namjenu može se kupiti u prodavaonici vrtnog pribora i alata i nije preskupa. Ali možete sami izraditi njegovu verziju, od jeftinijeg materijala - izolacijskih navlaka za cijevi od posebnog, savitljivog stiropora. Trajat će vam barem jednu sezonu, a vi ćete sačuvati koljena.