Izrael i militanti iz Gaze izmijenili su žestoku vatru, što je treći dan eskalacije nasilja u kojima je ubijeno 29 ljudi u palestinskoj enklavi i jedna u Izraelu, javlja Fena.

U zračnim napadima izraelske vojske od utorka poginuli su borci, ali i civili, uključujući nekoliko djece, rekli su dužnosnici na obalnom području.

Raketna vatra iz Pojasa Gaze ubila je jednu osobu u izraelskom gradu Rehovotu i ranila najmanje dvije osobe, saopćila je izraelska policija. Tri druge osobe su ranjene u Izraelu, javlja France 24.

EU poziva na prekid vatre

Kairo je posredovao u postizanju primirja između Izraela i militantne skupine Islamski džihad, dok je Europska unija pozvala na trenutni prekid vatre.

"Pozivamo na trenutni sveobuhvatni prekid vatre koji će okončati izraelske vojne operacije u Gazi i trenutno raketiranje Izraela, što je neprihvatljivo", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi.
Događaji "tragični i srceparajući"

Sjedinjene Države nisu dale jasan poziv na primirje, ali je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao da su događaji "tragični i srceparajući".

"Washington poziva sve strane "da poduzmu mudre korake kako bi se spriječio gubitak civilnih života i da se poduzmu koraci kako bi se osiguralo smanjenje nasilja", dodao je.

Njemačka ministrica

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da "prolivanje krvi sada mora prestati", dok je UN upozorio na "negativan utjecaj na ionako tešku humanitarnu situaciju u Gazi".

Militanti iz Gaze ispalili su 620 raketa na Izrael od srijede, saopćila je vojska, dodajući da je 179 presreo raketni obrambeni sistem Iron Dome.