Tri svemirske velesile kroz veljaču će sa svojim letjelicama sletjeti na Mars u svrhu istraživanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i NASA šalju svoje letjelice na taj planet, a i Emiratima i Kini to će biti prvo slijetanje na Mars. Prva kineska misija, koju su Kinezi organizirali s Rusima, nikad nije izašla iz Zemljine orbite.

Sve tri letjelice još su u srpnju krenule sa Zemlje, a letjelica koju šalju Emirati letjet će u orbiti kako bi proučavala vremenske uvjete na Marsu. Kinezi će do svibnja svoju letjelicu držati u orbiti, a onda će rover sletjeti na površinu Marsa.

Američki rover “Perseverance” odmah će sletjeti na Mars, a kao i kineski Tianwen-1 rover, i “Perseverance” će tražiti tragove života na Marsu.

Amerikanci u toj misiji sudjeluju s Europom, a cijeli projekt vrijedan je tri milijarde dolara. Cilj je vratiti na Zemlju neke od uzoraka s Marsa kroz sljedeće desetljeće.

Njihov rover trebao bi sletjeti na mjesto gdje je nekad bila delta rijeke, a znanstvenici to mjesto upravo smatraju najrealnijim za pronaći nešto bitno. Ipak, problem te lokacije je nezgodan reljef. Na tom području su brojne stijene, strmi klifovi i jame koje bi mogle oštetiti, ako ne i zapečatiti sudbinu Perseverancea koji će nekoliko minuta morati sam se snalaziti na Marsu zbog 11 i pol minuta zaostatka u komunikaciji sa Zemljom.

Američka svemirska agencija dosad je tražila dosadan teren kako bi slijetanje bilo lakše, no nova navigacijska tehnologija omogućila im je da se kockaju te ipak ciljaju na zanimljivije predjele Marsa, prenose 24sata.

Plan je da rover pokupi uzorke koje bi drugi rover pokupio za šest do sedam godina, a cilj je da sve to blago na Zemlju dođe negdje početkom sljedećeg desetljeća.