BBC je razgovarao sa stručnjakom za podmornice kako bi doznao gdje bi se mogla podmornica nalaziti te što joj se moglo dogoditi.

Profesor Alistair Greig s londonskog sveučilišta rekao je kako je jedan scenarij da je podmornica ispustila uteg kako bi se izvukla na površinu.

"Ako je došlo do nestanka struje i/ili kvara komunikacije, to se moglo dogoditi, a podmornica bi se tada ljuljala na površini čekajući da bude pronađena", rekao je za BBC.

Drugi je scenarij, kaže on, da je došlo do curenja vode u podmornicu.

"Onda prognoza nije dobra", dodao je.

Ako se spustila na morsko dno i ne može se vratiti vlastitim pogonom, mogućnosti su, dodaje profesor, vrlo ograničene.

"Iako je podmornica možda i dalje netaknuta, ako se nalazi na više od 200 metara pod morem, vrlo je malo plovila koja mogu ući na toliku dubinu, a pogotovo ne ronioci. Vozila dizajnirana za spašavanje mornaričkih podmornica sigurno se ne mogu spustiti nigdje blizu dubine Titanica", rekao je.

Bivši časnik na podmornici: Jedan od najvećih izazova je pad temperature

Pad temperature u podmornici Titan i brzina operacije spašavanja su veće brige od mogućeg nedostatka kisika, rekao je za Sky News Frank Owen, bivši časnik podmornice i direktor projekta spašavanja podmornica australske mornarice.

Kazao je da će biti teško izvući podmornicu natrag na površinu ako se zapetljala na morskom dnu. Dodao je kako je moguće da se podmornica već uspela na površinu i da čeka da ju nađu spasioci, ali da bi tada imala svjetla i radarske reflektore koji bi omogućili timovima za potragu da je pronađu.