HRVATSKI reprezentativci konačno su razumjeli izbornika. To je velika vijest, ako se sjetimo kako su igrači smjenjivali bivše izbornike Igora Štimaca, Niku Kovača i Antu Čačića. Nisu ih razumjeli, baš uvijek u ključnim utakmicama.

Najjača generacija hrvatskog nogometa tako je redom ispadala s velikih turnira i mučila se da do njih uopće dođe. Zlatko Dalić novi je izbornik s tri dana radnog staža koji je preuzeo reprezentaciju uoči posljednje utakmice kvalifikacija za SP, ključne za budućnost Modrićeve generacije. Nije imao pravo na kiks, Hrvatskoj je za plasman u play off igrala samo pobjeda, a sve drugo bila bi prijetnja propadanja u drugi nogometni razred.

"Znao sam da se Luka previše troši u obrani"

Što je napravio Dalić? Tri su ključna poteza. Znao je da najveća opasnost Ukrajine prijeti preko bokova, pa ih je pojačao Vrsaljkom i Vidom. Josip Pivarić izletio je iz prve momčadi. Nije htio da se Luka Modrić više troši u obrani, pa ga je gurnuo naprijed, u puno ofenzivniju ulogu. Rakitić je preselio na zadnjeg veznog i maestralno asistirao Kramariću za drugi gol koji je uništio Ukrajinu.

"Rekao sam Rakitiću da je to to, da mora to napraviti za Hrvatsku. Uvjerio sam ga u jednoj rečenici. Rekao je ok, idemo", kazao je Dalić u emotivnom istupu nakon utakmice.

Poziciju je mijenjao i Šime Vrsaljko.

"Nisam postavljao pitanja izborniku, za domovinu bih odigrao što god treba. To vi samo mislite da nisam oduševljen jer igram lijevog beka. Oduševljen sam jer igram za Hrvatsku", rekao je Zadranin.

Ključan potez bio je i zamjena pozicija Kramarića i Mandžukića, nakon što se nekadašnji "plavi devet" umorio pokrivajući koridor na desnoj strani kojim su Ukrajinci opasno nadirali. Dalić je borbenog Mandžukića postavio na krilo, a u sredinu Kramarića koji je zabio dva pogotka i odigrao utakmicu života.

Nakon susreta, igrači su hvalili Dalićeve poteze. U hrvatskoj svlačionici dugo se nije čula pjesma. Nemoćne fraze "nismo razumjeli izbornika", "ne znamo što nam se dogodilo i zašto smo se povukli", preko noći zamijenile su autoritativne izjave reprezentativaca:

"Točno smo znali tko što treba raditi. Bili smo organizirani. Od prve do zadnje minute sve se znalo, svaki detalj. Ništa nije bilo prepušteno slučaju", rekao je Kramarić o izborniku.

A što je Dalić rekao igračima?

"Samo da ostanu gospoda. Ja sam došao pješke zbog Hrvatske, hvala lijepa na pozivu. Obavio sam svoje, a za dalje ćemo vidjeti."