Potres jakosti 5 pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Potres u 6,28 sati je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. Osjetio se u cijeloj središnjoj Hrvatskoj. Potom se osjetio popratni potres jačine 1,8.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u ponedjeljak kako je epicentar jutrošnjeg potresa bio u Pokupskom, a magnituda je bila 5,0 prema Richteru, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska. Dodao je kako su mogući naknadni potresi.
 

Tako je novi potres jakosti 5,0 pogodio područje između Zagreba i Siska u ponedjeljak ujutro u 7,49 sati, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

"Po cestama imamo crijepove i cigle. Imamo informaciju da su popucale neke kuće i srušeni dimnjaci. Dignuti su vatrogasci i komunalno poduzeće koji će hitno sanirati stanje i pomoći onima koji su eventualno ozlijeđeni", izjavio je za HRT gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

EMSC: Novi snažni potres jakosti 5,0 - Snažan potres u Hrvatskoj

On je potres doživio u vlastitoj kući.

"Dosta je toga popadalo i porazbijalo se, ali to nije ni približno šteta kakva je, čujem u centru grada i okolnim mjestima", kazao je.