Američki obavještajni analitičari su u nedjelju provjeravali tvrdnje Islamske države kako oni stoje iza masakra počinjenog u petak u Parizu, s naglaskom na verziji na engleskom jeziku.

Sada je jasno da je postojala i unaprijed pripremljena propaganda kojom su upućene prijetnje ruskom narodu, Rimu, Londonu i Washingtonu.

Saznaje se da su četiri vjerodostojna naloga na društvenim medijima počela dijeliti poruke 72 sata prije napada u Parizu, uključujući slike oružja, Eiffelov toranj, kao i blagoslov za napad. Vojni obavještajni izvori kažu da se te poruke na društvenim medijima sada smatraju dokazom da su tri grupe otišle u misiju, prenose Nezavisne pisanje Fox newsa.

U prijevodu stoji "Bog vas blagoslovio u vašoj misiji" i "Podrška odlasku u misiju", kao i spominjanje "naše sestre", što ukazuje na to da je jedan od operativaca ili član tima za podršku bila žena.

U međuvremenu, direktor FBI-a James Comey je naložio terenskim timovima raspoređenim širom zemlje da pojačaju nadzor nad osumnjičenima koji se povezuju sa Islamskom državom, nadajući se da bi mogli spriječiti nasilje u SAD-u. Prije nego što su se napadi dogodili, Comey je potvrdio da se vodi 900 aktivnih istraga povezanih sa IS u svih 50 država.

Sve je veći broj dokaza da je napad unaprijed planiran, a teroristi koji su izveli napad izabrani su u Siriji. Grupa za borbu protiv IS rekla je da su, za operaciju u Francuskoj, dva borca poslana u ožujku, a još dva u svibnju. U kolovozu je po povratku iz Sirije, uhićen francuski državljanin koji je spomenuo instrukcije za napad na koncertnu dvoranu.