Trojica američkih vojnika su ubijena, a više od 30 ih je ranjeno u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22, objavio je američki predsjednik Joe Biden. To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Radi se o značajnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. Američki predsjednik Joe Biden za napad je okrivio "radikalne militantne skupine koje podržava Iran". Dodao je: "Oni koji su krivi za napad odgovarat će u trenutku i na način koji ćemo mi odabrati."

Više američkih senatora pozvalo je na snažan odgovor na napad, pri čemu su neki sugerirali da treba napasti izravno mete u Iranu, zemlji koju smatraju glavnim krivcem za smrt američkih vojnika. Smatraju da je napadom u Jordanu prijeđena tzv. "crvena linija", odnosno da se došlo do točke u kojoj je žestok odgovor neminovan.

Američki ministar obrane Lloyd Austin je pak poručio da je bijesan, dodavši da "neće tolerirati" napade na američke snage.

Iran kaže da nema veze s napadom

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je danas da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske.

U priopćenju koje je objavila državna novinska agencija IRNA iz misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu. Također dodaju kako "postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade".

Što je Toranj 22, mjesto napada na američke snage u Jordanu?

Toranj 22 nalazi se na strateški važnoj lokaciji, na krajnjem sjeveroistoku Jordana, blizu granica sa Sirijom i Irakom.

O bazi se u javnosti malo zna. Smještena je u blizini veće baze Al-Tanf, koja se nalazi u Siriji, te je u njoj stacioniran mali broj američkih vojnika. Tanf je bio ključan u borbi protiv Islamske države i preuzeo je ulogu u sklopu američke strategije obuzdavanja gomilanja iranskih snaga u istočnoj Siriji.

Toranj 22 nalazi se dovoljno blizu američkih snaga u Tanfu da bi im potencijalno mogao pomoći, a ujedno se i potencijalno suprotstaviti militantima koje podupire Iran u tom području i omogućiti svojim snagama da motre ostatke Islamske države u regiji.

Nejasno je koliko je američkih vojnika stacionirano u Tornju 22. Ne zna se kakvim oružjem raspolažu i kakvu protuzračnu obranu imaju. Ono što se zna je da protuzračna obrana nije uspjela zaustaviti borbeni dron, u čijoj eksploziji su ubijena tri vojnika, a više od 30 ih je ranjeno.

Jordan: Ovo je teroristički napad

Jordan je osudio "teroristički napad" uz granicu sa Sirijom, javlja Reuters. U kratkom priopćenju jordanske vlade dodaje se da Jordan surađuje s SAD-om u osiguranju granice i borbi protiv terorizma.

Sad je ključno pitanje kako će Washington odgovoriti

Ključno pitanje nakon smrtonosnog napada na američku bazu je kako će Washington odgovoriti. "Znamo da su to izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku", rekao je predsjednik Biden u priopćenju pa dodao: "Nema sumnje - sve krivce ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo."

Od početka izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, kao odgovor na napade Hamasa u Izraelu 7. listopada, američke baze u Iraku i Siriji napadnute su više od 150 puta, kažu američki dužnosnici. SAD je za napade okrivio skupine koje podržava Iran, što se smatra odmazdom za potporu Washingtona Izraelu u ratu.

Najnoviji napad dogodio se u trenutku kada se nasilje proširilo Bliskim istokom nakon rata u Gazi, u što su uključene frakcije koje podržava Iran. SAD, uz Ujedinjeno Kraljevstvo i druge saveznike, napao je Hute u Jemenu kao odgovor na njihove napade na komercijalna plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

U Libanonu moćni pokret Hezbolah i izraelska vojska gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru preko granice, što potiče strahove od širenja sukoba. Do sada su borbe bile ograničene, ali i jedna pogrešna procjena mogla bi biti jako rizična.