Tri američka nosača aviona izašla su na Tihi ocean blizu kineske granice. Ovo je prvi put u proteklih nekoliko godina da su Sjedinjene Američke Države povukle ovakav potez, piše CNN.

U jeku bilateralnih tenzija između Kine i SAD-a Global Times, kineski komunistički list, ovaj potez je označio kao američku prijetnju Kini. Kineski vojni stručnjaci kazali su u nedjelju da je ovo samo dokaz hegemonističkoj politici Amerikanaca u toj regiji te da će im Kina kontrirati održavanjem vojnih vježbi unatoč tome te će biti odlučni u obrani svog teritorija.

Nosači aviona Ronald Reagan i Theodore Roosevelt patroliraju na zapadnom dijelu Pacifika, dok nosač aviona Nimitz to radi na istočnom, objavila je mornarica u priopćenju za javnost. Svaki nosač na sebi može imati više od 60 vojnih aviona što je, uključujući ova tri, najviše ikada što su Amerikanci poslali na Pacifik od 2017. godine kada su tenzije sa Sjevernom Korejom i njihovim programom nuklearnog naoružanja bile na vrhuncu.

Global Times dodaje da Kina na raspolaganju ima oružje za uništenje nosača aviona.

Tri od sedam američkih nosača aviona na Pacifiku

Izlazak Roosevelta, Reagana i Nimitza na Pacifik znači da Amerikanci sada imaju tri od ukupno sedam nosača aviona u tom dijelu svijeta. Preostala četiri su na održavanju.

Collin Koh, znanstveni suradnik Instituta za obranu i strateške studije u Singapuru, kazao je da je Kina snažno reagirala na ovaj američki potez jer je pojava nosača aviona bila u direktnom sukobu s time što je Peking prikazao američku mornaricu opustošenu pandemijom koronavirusa.

"Ovo je protiv narativa koji je Kina htjela objaviti, a to je da su Amerikanci u velikim problemima na Tihom oceanu", rekao je Koh.

Roosevelt se vratio na more 4. lipnja nakon što je tjednima provodio vrijeme u luci Guam zbog koronavirusa kada je više od tisuću ljudi od ukupno njih 4900 testirano pozitivno.

"Vratili smo nosač aviona Theodore Roosevelt na more kao simbol nade i inspiracije te kao instrument nacionalne snage jer mi smo TR (op. a. Theodore Roosevelt)", poručio je kapetan broda Carlos Sardiello u priopćenju.

Nosač aviona Reagan vratio se na more krajem svibnja nakon što su članovi posade završili u karanteni u luci u Japanu.

Tenzije između Kine i SAD-a

Povratak nosača aviona na Tihi ocean blizu kineskog teritorija dolazi u vrijeme tenzija između Washingtona i Pekinga u vezi Sjevernog kineskog mora i Tajvana.

Prošli tjedan, američka mornarica je poslala transportni avion C-40, ekvivalent Boeingu 737, iznad Tajvana s odredištem na Tajlandu. Iz mornarice su poručili da je to bio rutinski logistički let. No on je išao preko tajvanskog teritorija koji Kina smatra vlastitim.

Iako su Amerikanci to nazvali rutinskim letom, Kina je osudila taj potez "nezakonitim činom i ozbiljnom provokacijom".