Trgovački brod izvijestio je da ga je pogodio projektil, te da je pretrpio štetu 140 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada al Hudaydaha, priopćile su Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) i britanska zaštitarska tvrtka Ambrey.

"Plovilo je pretrpjelo određenu štetu. Posada je sigurna i plovilo nastavlja prema sljedećoj luci", objavio je UKMTO. Ambrey je također izvijestio da je brod pretrpio štetu i da nema ozlijeđenih. UKMTO je rekao da je drugi brod, 93 km jugozapadno od al Hudaydaha, prijavio projektile koji su letjeli iznad broda i eksplodirali u daljini.

"Zapovjednik je izvijestio da dva projektila lete iznad broda i čuo je dva glasna praska u daljini. Plovilo je izvijestilo da nema štete i da je posada sigurna. Plovilo nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja", rečeno je.

Huti djeluju u znak solidarnosti s Palestincima

Kasno sinoć, američka vojska je priopćila da su Huti ispalili dvije protubrodske balističke rakete iz Jemena prema Adenskom zaljevu i dvije rakete prema Crvenom moru, ali nije bilo izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim ili koalicijskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je uništilo devet protubrodskih projektila i dvije bespilotne letjelice u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu.

Huti su od sredine studenog više puta lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Njihovi napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport, prisiljavajući tvrtke na dulja i skuplja putovanja oko južne Afrike. Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve Huta kao odgovor.