Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker izjavio je u Sofiji da trenutno nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ispunjava sve uvjete za ulazak u EU.

Juncker je na sastanku sa liderima zemalja zapadnog Balkana naglasio da postoji ogroman napredak zemalja ove regije i da EU ostaje posvećena njihovoj europskoj integraciji. "Mi ćemo se potruditi da radimo na tome i da vidimo istu želju kod naših partnera. Oni su spremni da ispune reforme neophodne za pristupanje EU", rekao je Juncker.

On je naveo da će zemlje zapadnog Balkana pristupiti EU ako na kraju 2025. godine budu ispunjeni svi uvjeti, piše Srna. Juncker je ponovio da svi koji žele da pristupe Uniji moraju prethodno da nađu rješenje za bilateralne teritorijalne sporove. "Moramo prihvatiti kompleksnost ove regije.

EU je veliko tržište sa mnogim pozitivnim efektima za ekonomiju, a isto tako i za vrijednosti koje ne treba da nestanu iz našeg opsega", naveo je Juncker. On je rekao da će uskoro biti održan summit zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji na kojem će biti razgovarano o proširenju i pristupanju.

"Glavna tema na summitu bit će problemi sa migracijom i morat ćemo posvetiti veću pažnju ekonomskoj situaciji u regiji. Moramo da razgovaramo o povezanosti regija", istaknuo je Juncker. Prema njegovim riječima, Balkan je nedjeljivi dio Europe i njegovo uključenje u zajednički europski prostor sigurnosti i ekonomskog razvoja je od strateškog značaja za trajnu stabilnost cijele EU.