"Uvjeren sam da BiH s karakterom konstitutivnih naroda isključivo zavisi o dobrih odnosa na relaciji Hrvata i Srba jer se politički Bošnjaci jasno definiraju kao netko tko želi stvoriti unitarnu državu. A prirodna je težnja Srba i Hrvata prema decentralizaciji i to nas čini prirodnijim saveznikom u tom pogledu", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodavši kako nema ništa protiv uspostavljanja hrvatskog entiteta jer smatra da je sudbina BiH da se jasno organizira treći entitet ili federalna jedinica i da BiH bude državna zajednica tri republike.

Dodik je za Večernji list naglasio da podržava sve zahtjeve Hrvata i da je mehanizam koordinacije vrlo važan, kakav je donesen sada, jer je sasvim suprotan od koncepta centralizacije BiH koji se svodio na to da se na razini BiH gomilaju institucije koje će o svemu odlučivati.

"Mehanizam koordinacije je pobjeda nižih razina vlasti, entiteta, županija i Brčko distrikta jer se uvažava njihova pozicija i ustavna struktura", rekao je Dodik i dodao da je tekst koji je "usvojen na nekoj sumnjivoj sjednici Vijeća ministara u siječnju", na kojoj su glasovali Srbi, Hrvati, Bošnjaci, doveo u neravnopravnu poziciju pojedine institucije.

Ponovio je kako je uputio pismo hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću s jasnim formulacijama izmjena članova sporazuma, postignutog u nedjelju, u kojima bi županije dobile identičnu poziciju entitetskoj i državnoj razini, što je bila glavna zamjerka hrvatske strane.

Dodik je pojasnio je da je točka 3, koja je sporna za Hrvate, bila potrebna da više razine odlučivanja u mehanizmu koordinacije mogu razmatrati i poništiti odluke, na primjer, radnih grupa.

"I tu razumijem da postoji nedostatak koji treba dopuniti i ja sam to objasnio u pismu koje sam uputio Čoviću i Izetbegoviću smatrajući kako u točki 3 treba dodati da i ovlašteni predstavnici županija i Brčko distrikta u okviru svojih nadležnosti razmatraju određene točke", istaknuo je Dodik i dodao kako ne može vjerovati da su hrvatski predstavnici u Vijeću ministara prihvatili da netko drugi može odlučivati u ime predstavnika županija koji iz nekog razloga nije došao na sjednicu.

Dodik je ponovio da je, što se tiče primjedbi Hrvata, spreman unaprijed dati suglasnost da se u član 3 uključe ovlašteni predstavnici vlada 10 županija i distrikta Brčko ako je to rješenje, a on vjeruje da jeste.

Rekao kako su samo zlonamjerni, što ga je osobno pogodilo, mogli okvalificirati nedjeljni sastanak kao skup protiv Hrvata, što je i demantirao, ističući da nema razloga tako da radi jer želi najbolje moguće odnose.