Najduži projekt javnih radova u Italiji, autocesta kroz Kalabriju, otvara se u četvrtak, 54 godine otkako je počela 

Datum otvaranja odredio je prije 10 mjeseci bivši premijer Matteo Renzi, koji je ispunjenje roka pretvorio u pitanje nacionalnog ponosa. Međutim, mnogo je skepticizma oko toga je li infrastruktura uistinu spremna.

Agencija koja upravlja talijanskim autocestama ANAS autocestu A3 od Salerna do Reggio Calabrije dugu 443 kilometra opisuje kao inženjersko čudo sa 190 tunela i 480 mostova i nadvožnjaka preko planinskog područja.

Autocesta koja je trebala biti završena još 1972. puštena je u promet 1974., ali s dionicama koje su više nalikovala državnoj cesti nego autocesti s čestim čepovima i gužvama, osobito ljeti.

Mjesni list Corriere della Calabria objavio je na svom portalu video snimku na kojoj se vidi kako se na nekim mjestima i dalje može prometovati samo jednom trakom uz ograničenja brzine, sugerirajući kako autocesta još nije završena.

'Nadam se da ovo neće biti još jedna vježba rezanja vrpce', rekao je odvjetnik iz Catanzara Michele Gigliotti.

Cestovni sindikati sugeriraju da autocesta neće biti potpuno završena do 2018. godine. Glasnogovornica ANAS-a tvrdi suprotno i kaže da su radovi planirani u idućim mjesecima samo redovno održavanje.

Kalabriji bi bolja infrastruktura dobro došla. Regija na vrhu talijanske čizme najsiromašnija je u zemlji i plodno tlo za cvjetanje jedne od najjačih svjetskih mafijaških organizacija Ndranghete.