Ugradnjom guma različitog vanjskog promjera ili odstupanjem od tvorničkih dimenzija (ako su tvornički različite dimenzije sprijeda i straga), nastat će razlika brzina vrtnje kotača, koju će upravljačka elektronika 'prepoznati' kao proklizavanje pa će uključivati sustav ASR i reducirati snagu motora.

Mnogi olako ugrađuju gume različitog promjera sprijeda i straga, u pravilu šire i većeg promjera straga (i obrnuto), pa se ponekad iznenade što motor iznenada gubi snagu, odnosno padaju performanse i automobil se čudno ponaša u vožnji.

Naime, sustav za kontrolu i sprječavanja pogonskog proklizavanja ASR prepoznaje problem upravo mjerenjem i usporedbom brzina vrtnje prednjih i stražnjih kotača, piše Autoportal.hr.

Kad se pogonski kotači počnu okretati brže od slobodnih (nepogonjenih), upravljački modul prepoznaje da je došlo do pogonskog proklizavanja te smanjuje snagu motora, a u drastičnijim slučajevima i aktivira kočnice.

To je slučaj, primjerice, ako se na automobil s prednjim pogonom straga ugrade šire gume, većeg vanjskog promjera. Stoga se pri istoj brzini vožnje prednji kotači (manjeg promjera) okreću brže od stražnjih te upravljački modul 'prepoznaje' da je došlo do pogonskog proklizavanja i smanjuje snagu motora.

Zbog toga je najbolje koristiti tvorničke dimenzije guma, a ako odstupate, odstupite jednako sprijeda i straga, odnosno ugradite gume jednakih dimenzija na sve kotače. Pritom ne pretjerujte, odstupite samo jednu dimenziju (primjerice, umjesto širine 195 mm, ugradite 205 tek iznimno 215, ne i šire!

Ali, ako su tvornički ugrađene šire gume straga, kao kod Renault Twinga, Smarta ForTwo ili snažnih sportskih jurilica s pogonom straga ili 4x4,  koristite isključivo gume tvorničkih dimenzija!