Prosječni vjernici katolici izgleda drže kako se čini nepravda neuobičajenim pojavama „ukazanja B. D. Marije“ u župi „sv. Jakova“ u Međugorju kroz proteklih 36 godina, „vidiocima“ i „Gospinim porukama“. Katolička Crkva ima stoljetno iskustvo i opravdano je oprezna, kako je sve pojave potrebno kritički ispitati i prosuditi, te se ne zalijetati u zaključivanju.

Nesumnjivo je kako se konačna odluka sigurno neće donijeti dok se svi ti događaji odvijaju. Čeka se smiraj, kako bi se sve sleglo i moglo prosuditi s vremenske distance. Međugorje kako držim nije potrebno grčevito braniti, jer se ono samo može obraniti i opravdati. Ako je autentično i od Boga nitko ga neće moći osporiti i vremenom će od Katoličke Crkve biti priznato. Ali ako je namješteno, bolje da sve to konačno što prije prestane.

Dobro je da ljudi napose vjernici tu kao i na druga mjesta duhovnosti dolaze, susreću se s Bogom kroz molitvu, primaju sakramente, obraćaju se i vraćaju Ocu kroz pomirenje u ispovijedi. Ali temelji li se naša vjera samo na Međugorju, privatnim objavama, čudesima i porukama, dosta je plitka i površna! Vjernik svoju vjeru prvotno utemeljuje na Božjim objavama, djelima i obećanjima o čemu čitamo u Svetom Pismu. Sigurno oslonjeni na tradiciju Katoličke Crkve i crkveno učiteljstvo na čelu sa Svetim ocem Papom. Poput svetišta Fatime i Lurda tako i Međugorje sve i ako bude priznato od Katoličke Crkve ne doprinosi ničim osobito novim općoj Božjoj objavi, ali može vjernicima katolicima biti od pomoći za rast u duhovnosti i osobnoj pobožnosti.

Stoga, držim kako ne treba strahovati za Međugorje, niti ga braniti od Pape i štititi od Katoličke Crkve. Treba imati vjere u Boga i povjerenja u prosudbu Katoličke Crkve i stručnjaka teologa te njihovih pomoćnika da će biti donesena pravovremena i pravilna odluka na dobro, korist i zadovoljstvo svih!

(fra Mate Tadić, Tomislavgrad, 15. svibnja 2017.)

tomislavcity.com