Sjednica Zastupničkog doma BiH 10. svibnja mogla bi biti povod za najnoviju krizu vlasti na razinu institucija BiH, jer se već petnaestak dana u zastupničkim krugovima spekulira o mogućem zahtjevu, odnosno inicijativi da se glasuje o smjeni dva člana Kolegija ovog doma, Šefika Džaferovića (SDA), predsjedavajućeg, i Borjane Krišto (HDZ BiH), zamjenice predsjedavajućeg, objavile su Nezavisne novine.

Opozicija tvrdi da su ova dva člana Kolegija grubo prekršila Poslovnik u dva slučaja, prvi kada su set zakona o akcizama i depozitu u bankama u BiH po drugi put stavili u hitnu proceduru, a ovaj dom je već bio donio odluku da zakoni idu u redovnu proceduru, i drugi put, kada su prije izjašnjavanja o hitnoj proceduri na glasovanje dali zaključke, odnosno tražili od zastupnika da se izjasne hoće li o njima glasovati.

Iako se u javnosti prvo pojavila informacija da će DF s partnerima iz opozicije iz FBiH tražiti smjenu Džaferovića i Krišto, u petak se pojavila sasvim druga informacija u kojoj se tvrdi da iza inicijative stoji "četvorka" koja je izašla iz SDA i sada formira novi nezavisni klub.

Damir Bećirović (DF), šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu BiH, je i sam na neki način potvrdio informaciju da u ovoj inicijativi sudjeluje "četvorka", međutim, Senad Šepić, zastupnik, je odgovorio da se sada "svašta priča", ali da oni ne stoje iza ove inicijative.

"O tome ćemo razgovarati i odlučiti kada to dođe na stol", rekao je Šepić.

Bećirović kaže da će o tome biti odlučeno u ponedjeljak ili u utorak.

"Priča nije krenula samo od DF-a, nego i od drugih stranaka i neovisnih klubova", rekao je Bećirović.

Upitan da kaže ima li to veze sa "SDA četvorkom", Bećirović je rekao: "Ima, naravno".

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, rekla je da je stav SNSD-a što se tiče Džaferovića poznat, te da će na sjednici Kluba odlučiti kako će se izjasniti. Složila se da je Poslovnik prekršen zbog toga što su na glasovanje stavljeni zaključci prije izjašnjavanja o zakonu, te da je to učinjeno zbog ucjena.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, ne isključuje mogućnost da na sjednici bude upućena ta inicijativa, ali je izrazio nepovjerenje da bi prijedlog za smjenu Džaferovića i Krišto mogao dobiti podršku. Tvrdi da, ako se to ipak dogodi, onda to znači preispitivanje i parlamentarne većine, jer nema povjerenja Kolegiju.

Mirsad Isaković, zastupnik SBB-a, kaže da što se tiče eventualne inicijative za smjenu Džaferovića i Krišto, o tome kako će se izjasniti SBB odlučit će u ponedjeljak na sjednici Kluba.

Saša Magazinović (SDP BiH tvrdi da, ako inicijativa dođe u parlament, odluku o tome kako će se očitovati donijet će Predsjedništvo ove stranke.

"Ne znamo zbog čega je ta inicijativa, jesu li u pitanju razračunavanja unutar SDA", rekao je Magazinović.

Krišto je ranije izjavila da Poslovnik nije prekršen jer se dala mogućnost da se Dom izjasni o tome hoće li se glasovati o zaključcima.

Momčilo Novaković, zastupnik NDP-a, ističe da nije potpuno siguran je li u bilo kojem slučaju prekršena procedura ili Poslovnik.

"Iskren da budem, nema stava Saveza za promjene o tome, a prvi put pojma nemam kako ću glasovati", rekao je Novaković.