Engleski nogometni savez namjerava od Svjetske nogometne organizacije FIFA-e tražiti povrat novca investiranog u razdoblju kandidature Engleske za organiziranje Svjetskog nogometnog kupa 2018. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza Greg Dyke se obratio Komitetu za sport i medije u engleskom parlamentu i tom prilikom kazao da je u tijeku priprema kandidature za organiziranje Mundijala 2018. godine investirano ukupno 21 milijun funti i da smatra da bi bilo „veoma lijepo" da FIFA vrati Engleskoj taj novac, jer se ispostavilo da je izbor bio neregularan.

Komentirajući izjave suspendiranog predsjednika FIFA-e Josepha Seppa Blattera, Dyke je kazao da ga ništa ne iznenađuje, a da je jasno da je izbor Rusije za spomenuto prvenstvo bio namješten kada je i sam Blatter izjavio „željeli smo da to bude Rusija".

„Jasno je da se radilo o korupciji kada i Blatter kaže da su željeli da Rusija pobijedi. Mi ćemo svakako istražiti tu situaciju. Ko će nama platiti ono što smo zalud ulagali? U potpunosti se slažem sa stavom da se pronevjereni novac treba vratiti poreznim obveznicima", kazao je Dyke.

Britanski mediji prenijeli su da je Blatter za rusku novinsku agenciju Tass kazao da je ranije odlučeno da Rusija dobije ulogu domaćina naredne smotre najboljih nogometnih reprezentacija svijeta. Za Rusiju je u drugom krugu glasanja u FIFA-i glasalo 13 od ukupno 22 izaslanika.

Krovna organizacija svjetskog nogometa suočava se sa velikim skandalima o korupciji, mitu i drugim nezakonitim radnjama, a način izbora Rusije i Katara za domaćine dva naredna mundijala je predmet najvećih kritika i istraga.