Jutros je nastavljena potraga za trećim radnikom koji je nestao nakon požara koji je jučer izbio u Hidroelektrani Dubrovnik.

"Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska  trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila", objavili su jutros iz dubrovačke policije.

Pripadnici HGSS stanice Dubrovnik također su se priključili potrazi trećeg nestalog radnika, piše Dulist.

"Trenutno šest naših pripadnika pretražuje obalni pojas", potvrdili su iz HGSS-a.

"To je pet, šest kilometara obalne linije. Podigli smo dron, imamo potražnog psa, opremljeni smo i suhim odijelima. Potraga na moru nije takva da se moraš uvijek vraćati na već pretražena područja", kaže Marijo Begić, pročelnik HGSS-a u Dubrovniku, s terena, a prenosi Dubrovački vijesnik.

HGSS koristi tzv. suha odijela koja se navlače preko odjeće, a specijalizirani su za spašavanje u divljim i izrazito hladnim vodama. Prema Begićevoj procjeni, temperatura mora u Platu je jutros oko 10 Celzijevih stupnjeva.

Marko Miloslavić, jedan od pripadnika HGSS-a uključenih u potragu, kaže kako je u Platu karakteristična struja, površinski more nosi kako puše bura, a u dubljim slojevima vraća prema natrag.

Tijelo prvog radnika nađeno jučer. Drugo pronađeno sinoć, našli ga mještani

Dubrovački dnevnik objavio je inicijale i starost stradalih muškaraca, kao i trećeg za kojim se još traga. Jučer oko 14 sati, kako piše ovaj medije, na sredini odvodnog kanala je pronađeno beživotno tijelo M.M. (35), a tijelo I.Z. (47) je pronađeno sinoć na obali mora u Cavtatu predio Ključice, dok se za D.P. (33) još uvijek traga.

Tijelo nestalog I.Z. sinoć su, potvređno je jutros, pronašli mještani.

"Mogu potvrditi da se potraga nikad nije prekidala i da se jutros nastavila sa punim intenzitetom sa više desetaka policijskih službenika, kao i ostalih službi poput GSS-a, javnih vatrogasnih postrojbi, medicinskog tima, a i sami mještani pomažu," naglasio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, prenosi Dubrovački dnevnik.

S obzirom na pronalazak tijela I.Z. jučer prije 22:00 sata, Pavličević je kazao kako se potraga širi.

"Potraga se proširila na župski i cavtatski akvatorij i dalje će se širiti ako to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Uključena je i Lučka kapetanija, koja je izdala određene obavijesti svim plovilima da povećaju oprez," kazao je Pavličević i potvrdio kako su tijelo nesretnog I.Z. zapravo pronašli mještani odnosno da je policiji dojavio jedan mještanin po pronalasku tijela.

Za trećim nestalim, 33-godišnjim D.P., se još uvijek traga.

Očevid požarišta još nije obavljen

Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, a oko 14 sati, kako smo ranije naveli, ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo prvog nestalog, a oko 21.50 u Cavtatu i drugog.

Skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal

Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

"U tijeku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište", rekao je Pavličević.

Načelnik Pavličević novinarima je tijekom dana rekao da su zaposlenici hidrocentrale bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. "Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji", naglasio je.

Troje ozlijeđenih

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.