Ako se ne poduzmu mjere na vrijeme, postoji rizik da ostanemo bez prinosa – insekti sa nezasitim apetitom napadaju biljke i doslovno uništavaju sve što im se nađe na putu.

Dok krumpirova zlatica ograničava svoje gastronomske interese na biljkama iz obitelji  solonaceae (pomoćnice), a tu spadaju krompir i paradajz, biljne vaši sa radošću napadaju krastavce, kupus, mahunarke, tikve, kao i voćke, grmlje sa bobicama i cvijeće.

Da biste zaštitili biljke od šteočina, a istovremeno sačuvali budućei prinos, poljoprivrednici obično započinju s blagim metodama.

Narodni načini koji mogu pomoći u suzbijanju krumpirove zlatice

Ručno skupljanje

Provodi se na malim površinama dok je broj štetnika mali. Postupak se ponavlja nekoliko puta tjedno. Sakupljene štetočine treba uništiti.

Lukova ljuska

Djelotvoran način za mali broj insekata. Uzmite bocu od tri litre i napunite je do trećine lukovom ljuskom, zatim dolijte toplu vodu do ruba i stavite je na tamno mjesto na dva dana. Nakon toga, procijedite sadržaj boce i razrijedite ga vodom u omjeru 1:2. Zatim dodajte 10 g tekućeg sapuna, dobro promiješajte i poprskajte sadnice.

Rastvor od senfa

Jeftin prirodni repelent koji odbija insekte. Razrijedite 100 g senfa u prahu u 1 litri vode i dodajte malo tekućeg sapuna, promiješajte i poprskajte biljke.

Uništite krumpirovu zlaticu krumpirovom zlaticom

Ovo je vrlo zanimljiv metod borbe protiv krumpirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krumpirovih zlatica.

Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode.

Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaženje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.

Posipanje drvenim pepelom

Prije cvatnje, postupak provodite svaka dva tjedna, a nakon cvjetanja – jednom mjesečno. Rano ujutro, nakon rose ili nakon kiše, obilno posipajte grmove pepelom. Preporučena količina je 5-7 kg na sto kvadratnih metara sadnica. Ako nemate peć, može biti teško nabaviti toliko pepela. Također, pepeo je koristan jer njegovo prisustvo tjera mrave i puževe.

Narodni načini suzbijanja biljnih ušiju

Voda – zalijevanje grmlja običnom vodom pod pritiskom kako bi se insekti oborili na zemlju – tada će se lisne uši moći vratiti samo uz pomoć mrava. Ovaj način se koristi za kulture s gustim lišćem, jer snažan mlaz može oštetiti listnu površinu.

Neem ulje – prirodni insekticid koji se dobija iz sjemenki biljke Azadirachta indica. Pomiješajte 1 kašičicu neem ulja s 1/2 litre vode i dobro promiješajte. Koristite kao sprej za biljke.

Preparat od koprive – pokazao je, takođe, dobre rezultate. Za njegovu primjenu potreban je 1 kg svježe koprive ili da 200 g suve koprive prelijemo sa 10 litara vode. Zatim treba ostaviti da kopriva odstoji potopljena 12-24 sata, ne duže jer u tom slučaju kopriva gubi svojstva insekticida. Preparat potom procedimo i tretiramo napadnute biljke. Ovaj preparat je uspješan u borbi protiv zelenih lisnih ušiju, dok se kod crnih  pokazao manje efikasan.

Infuzija pepela – u kanti vode razrijedite 2 šoljice pepela i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga možete započeti s tretmanom.

Infuzija češnjaka – usitnite 150 g češnjaka i prelijte s 10 litara vode. Ostavite smjesu da odstoji jedan dan, a zatim je poprskajte na biljke.

Pripravak od duhana

Može se uzeti pepeo od cigara i time posuti zemlja oko biljke koju su napale lisne uši,
od listova duhana se može napraviti čaj tako što se namače tri sata u toploj vodi, doda mu se malo deterdženta sa suđe i time prska biljka.

Izvor: Agrosavjet