Na današnji dan 28. listopada 1950. godine osnovana je najstarija navijačka skupina u Europi – splitska Torcida.

Tim povodom članovi Torcide Rama okupili su se u Ripcima kako bi zajedno proslavili godine predanog navijanja i podrške svome klubu. S natpisom "Cila Rama s tobom diše, Hajduk živimo i ništa više" točno u 19:50 sati upaljene su baklje.

Bakljadno slavlje, karakteristično za Torcidu, oslikava strast i odanost kojom ovi navijači podržavaju svoj klub. Njihova vjernost vidljiva je kroz dobre i loše trenutke, a njihova odanost nikada ne jenjava.

Osnivanje Torcide u Zagrebu je pokrenuo dalmatinski student Vjenceslav Žuvela, kome su pomagali i Ante Ivanišević, Šime Perković, Vlado Mikulić, Ante Dorić…

Idejni začetnik bio je legendarni nogometaš Hajduka Bernard ‘Bajdo’ Vukas, koji je nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Brazilu Splićanima oduševljeno pričao o sjajnoj atmosferi koju na brazilskim stadionima stvaraju njihovi navijači, koji se nazivaju ‘torcida’.

Zagrebački studenti došli su dan nakon osnivanja Torcide u Split na utakmicu protiv Crvene zvezde, u kojoj je Hajduk nošen sjajnom podrškom, slavio golovima Vukasa i Brokete 2-1 te osvojio naslov prvaka bez poraza, što je ostao nenadmašan uspjeh u povijesti bivše države.

Par dana nakon utakmice Žuvela je uhićen, isticanja imena Torcide je zabranjeno, kao i njeno djelovanje, no njeni su pripadnici i dalje nastavljali podržavati svoj klub, a iz “ilegale” su opet izašli tek početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se počinju organizirano okupljati na sjevernoj tribini novog stadiona Poljud.

U zadnjih tridesetak godina Torcida izrasta u jednu od najaktivnijih i najpoznatijih navijačkih skupina u Europi, prepoznatljivi po svojoj brojnosti, koreografijama, bakljadama…, što se najbolje vidjelo na spektakularnoj proslavi 100. rođendana kluba u veljači 2011. godine, kada je grad bio obasjan tisućama baklji, raketa, vatrometa…

Sretan 73. rođendan, Torcido!