Prema aktualnim prognostičkim materijalima Europskog centra za srednjoročnu vremensku prognozu (ECMWF) i Globalnog sustava prognoze (GFS), u sljedeća dva tjedna u Bosni i Hercegovini postoji snažan i dosljedan signal za iznadprosječno toplo vrijeme.

Meteorolog Nedim Sladić u prognozi kaže da podaci pokazuju toplije vrijeme, a povremeno i znatno toplije nego inače u odnosu na klimatsku normu u razdoblju od 1981. do 2010. godine.

Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu lipnja ove godine, svi su izgledi da će zbog izraženijeg odstupanja temperatura zraka u lipnju 2022. biti toplija nego lani, čak i uz izostanak rekordno visokih temperatura prošle godine. Obzirom je prošle godine u lipnju samo u posljednjoj dekadi mjeseca bilo izuzetno toplo, rekao je.

Broj vrućih dana (temperatura zraka > 30,0°C) u lipnju 2021. godine na području Sarajeva iznosio je 13 i oni su najvećim dijelom zabilježeni u trećoj dekadi lipnja. Do danas ih imamo šest, što znači da bismo ove godine bez problema mogli izjednačiti pa i premašiti broj vrućih dana.

Do kraja mjeseca oborine su se svele isključivo na lokalna grmljavinska nevremena, koja su najizglednija u utorak, posebice u sjeveroistočnim i istočnim dijelovima Bosne, kao posljedica rubnog pomicanja frontalnih poremećaja sa sjeverozapada.

U srijedu rjeđa lokalna nestabilnost, uglavnom u istočnoj Bosni. Do početka srpnja u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana padalina se ne očekuje.

U narednom razdoblju najviše dnevne temperature uglavnom od 30 do 35°C, lokalno u južnoj Hercegovini i sjevernoj Bosni do 37°C, pa se sada može govoriti o prvom toplinskom valu ovog ljeta koji bi mogao negativno utjecati na zdravlje, posebno najosjetljivije, jer temperature zraka odstupaju za 5 stupnjeva ili više tijekom pet uzastopnih dana, što je u skladu s definicijom toplinskog vala.

Noći i jutra uskoro će postati topliji uz nedostatak svježine, što se može odraziti na kvalitetan san. Vjerojatno je pojačan osjećaj pare uz više vlage u zraku u utorak.