Veliki dijelovi Australije danas su na udaru toplinskog vala dok vlasti upozoravaju na veliku opasnost od šumskih požara u mnogim dijelovima velike savezne države Zapadne Australije.

Nacionalna meteorološka agencija objavila je upozorenje na toplinski val za zapadnu državu, susjedni Sjeverni teritorij i istočnu državu Queensland. Upozorila je da bi temperature u nekim regijama mogle dosegnuti oko 45 Celzijevih stupnjeva.

Maksimalna temperatura u Perthu 35 stupnjeva

U Perthu, glavnom gradu Zapadne Australije, najveće savezne države u zemlji, za danas je prognozirana maksimalna temperatura od 35 Celzijevih stupnjeva, više od pet stupnjeva iznad prosinačkog prosjeka, pokazuju podaci prognostičara.

Istok Australije ovog je mjeseca bio "spržen" zbog El Nina, klimatskog obrasca u kojem neuobičajeno visoke temperature Tihog oceana uzrokuju toplinske valove, ciklone, suše i šumske požare.

Više od 20 šumskih požara u Zapadnoj Australiji

U Zapadnoj Australiji danas je gorjelo više od 20 šumskih požara, objavila je državna agencija za hitne slučajeve na svojoj internetskoj stranici, uključujući nekontrolirani požar u blizini Pembertona, grada s oko 5000 stanovnika, oko 320 km južno od glavnoga grada Pertha.

Glasnogovornik Odjela za vatrogasne i hitne službe (DFES) rekao je u priopćenju da agencija očekuje dane s još većom opasnošću od požara od nedjelje poslijepodne jer su vrući, suhi i vjetroviti uvjeti pogodili velik dio države, uključujući Perth.

Agencija je upozorila da se više od 1000 vatrogasaca borilo s požarima diljem države u proteklih pet dana. "Vremenski uvjeti tijekom sljedećih nekoliko dana izvršit će pritisak na zaštitne linije i potencijalno povećati aktivnost požara", rekao je glasnogovornik.

Upozorenje na poplave za veći dio istočne obale

Veći dio istočne obale Australije očekuje obilne kiše.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i jaku grmljavinsku oluju za dijelove Novog Južnog Walesa, najmnogoljudnije države u zemlji sa Sydneyjem kao glavnim gradom.