U proljeće je najbolje jesti sezonsko povrće koje je dostupno u to vrijeme. Ovo povrće je najčešće svježe, sočno i bogato hranljivim sastojcima, što ga čini izvrsnim izborom za zdravu ishranu.

Evo nekoliko primjera sezonskog povrća koje je najbolje jesti u proljeće:

Artičoke: Artičoke su bogate antioksidansima i vlaknima, a također su dobar izvor vitamina C, K i folne kiseline. U proljeće se mogu naći svježe artičoke koje se mogu pripremiti na mnogo načina, poput pečenja ili kuhanja.

Šparoge: Šparoge su izvrsne za probavu jer su bogate vlaknima i inulinom. Također su izvor vitamina K, folne kiseline i vitamina C. U proljeće se mogu naći svježe šparoge koje se mogu kuhati, pržiti ili peći.

Mladi grašak: Mladi grašak je izvor proteina i vlakana, a također je bogat vitaminom C, vitaminom K i folnom kiselinom. U proljeće se mogu naći svježi mladi grašak koji se može kuhati ili koristiti u salatama.

Rukola: Rukola je bogata antioksidansima, vitaminima A i K te folnom kiselinom. Također ima visok sadržaj kalcija i željeza. U proljeće se može naći svježa rukola koja se može koristiti u salatama ili kao dodatak tijestima i umacima.

Rotkvica: Rotkvica je bogata vlaknima i vitaminom C, a također sadrži i neke fitonutrijente koji su dobri za zdravlje. U proljeće se mogu naći svježe rotkvice koje se mogu koristiti u salatama ili kao dodatak sendvičima.

Mladi luk: Spada u sezonsko proljetno povrće i odličan je izvor vitamina C, folne kiseline i antioksidansa. Može se koristiti u mnogim jelima, uključujući juhe, umake, salate i prženje. U proljeće se može naći svježi mladi luk koji se može lako uzgojiti i dodati raznim jelima.

Ovo sezonsko povrće su samo neki primjeri koje možete jesti u proljeće, ali postoje i druge vrste povrća koje su također dostupne u tom razdoblju i koje su dobre za zdravlje. Važno je jednostavno odabrati raznoliku ishranu i uživati u svježem i sezonskom povrću što češće, piše Agrosavjet.com