Srbija i Hrvatska, kao dvije najveće države u regiji, imaju, logično, i najveći broj bogatih građana.

Na popisu 10 najbogatijih, rezultat je 5:5, kaže novinar Miša Brkić predstavljajući popis najbogatijih ljudi u regiji koji ekskluzivno objavljuje Nedeljnik.

Srbija ima više milijardera, ali Brkić kaže da je u Srbiji BDP 9.000 eura prema 17.000 u Hrvatskoj.

Najbogatije kompanije su zapravo regionalne poslovne grupe i to je poruka političarima u regiji da granice ne trebaju biti prepreka i problem za poslovanje, rekao je Brkić.

Ključni zaključak, kad se pogleda lista, je da su najbogatiji ljudi, vlasnici velikih kompanija, između ostalog bogati zato što su poslovanje proširili na regionalno tržište, govori Brkić.

Najbogatiji čovjek regije, ‘regionalni Elon Musk’, je Dubravko Grgić, dioničar osiguravajućih kompanija, čije se bogatstvo procjenjuje na 2,84 milijarde eura. Ali prevlast preuzima nova ekonomija – IT sektor, telekomunikacije, digitalne platforme, govori Miša Brkić.

Među pet najbogatijih kompanija u regiji nalaze se tri grupacije iz svijeta “nove ekonomije”, odnosno IT sektora, telekomunikacija i digitalnih platformi, a to je, prema njegovim riječima, ozbiljan signal u kojem smjeru ide regija.

Ta grupacija nadire, ja očekujem, kad narednih godina budemo pravili popis, da će taj mladi svijet prevladati u regiji, rekao je.

Iza Grgića slijede Miodrag Kostić, iz MK Grupe), te Miroslav Mišković iz Delta Holdinga sa 2.7 milijardi eura. U top 10 su još:

Silvio i Robert Kutić i Izabel Jelenić (Infobip, 2,5 milijardi eura, Hrvatska);

Mate Rimac (Rimac grupa, 2,2 milijarde eura, Hrvatska);

Emil Tedeski (Atlantic grupa, 1,6 milijardi eura, Hrvatska);

Petar Matijević (MI Matijević, 1,5 milijardi eura, Srbija);

Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović (Mozzart, 1,3 milijarde eura, Srbija);

Dragan Šolak (United Group, 1,3 milijarde eura, Srbija);

Mile Ćurković (Plodine, 1,3 milijarde eura, Hrvatska).