Uz općinu Centar u Sarajevu, Tomislavgrad je jedan od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji ima besplatan internet na području općine.

Vijeće mladih općine Tomislavgrad u suradnji s Općinom Tomislavgrad i drugim donatorima izradilo je sustav besplatnog bežičnog pristupa internetu za korisnike prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona.

Riječ je o projektu “Internet za sve” koji je pokrenut još 2012. godine, a cilj je da mladi, ali i svi građani, potpuno besplatno i u svakom trenutku imaju pristup bežičnom internetu na čitavom području Tomislavgrada.

Kako su naveli iz Vijeća mladih općine Tomislavgrad, postavili su nekoliko antena za bežični internet (Wireless) u krug koje odašilju signal za internet stotinu kilometra daleko što je dovoljno za jedno područje grada.

Zatim je sklopljen ugovor s operaterom za neograničeni internet na 24 mjeseca.

Antene su priključene na softver koji je instaliran u računalu. Softver omogućuje pokretanje programa koji omogućuje odašiljanje, ali i praćenje signala. Program je instaliran i omogućio je besplatan pristup internetu za određeni broj korisnika, uz ograničenja da se ne mogu skidati i gledati filmovi, glazba i gledati neprimjereni sadržaji i sl.

Dakle, internet je isključivo služio za informacije, pristup e-mailu, društvenim mrežama, portalima i svim dostupnim sadržajima na internetu. Prvo proširenje područja pokrivenoga besplatnim internetom dogodilo se dvije godine kasnije, odnosno 2014., kada je signalom pokriveno područje stadiona NK Tomislav, područje Gradske sportske dvorane, zgrade osnovne škole Ivana Mažuranića, područje Ulice kralja Zvonimira, područje parka na Novom kolodvoru, dio obilaznice, rondoa, područje u blizini tvornice kabela i dr.

Ukupan broj pristupnih točaka je četiri, od čega se dvije nalaze na lokaciji u centru grada (zgrada Općine), njih dvije postavljene su na lokaciji na stadionu NK Tomislav.

Dogradnja je uslijedila 2016. kada je signalom pokriveno i područje oko Srednje strukovne škole Tomislavgrad, kao i Gimanzije Marka Marulića Tomislavgrad i dr., odnosno, dijelovi općine u kojima se najviše kreću mladi. Na svim pristupnim točkama signal nosi naziv nositelja projekta “Vijeće mladih Tomislavgrad”, prenosi Večernji list BiH.

Maksimalni broj korisnika koji istodobno mogu koristiti besplatni bežični pristup internetu je 600. U projektu se koristi Wi-Fi (Wireless Fidelity) tehnologija, odnosno bežična računalna mreža zasnovana na IEEE 802.11 specifikacijama koji opisuju skupinu standarda bežične komunikacije koju je razvila radna skupina 11. međunarodnog tijela IEEE 802. Wi-Fi je brand Wi-Fi Alianse koja propisuje standarde i izdaje certifikate za sve Wi-Fi uređaje.

Sve što je potrebno da bi se pristupilo internetu preko Wi-Fi tehnologije je kartica koja je sastavni dio gotovo svakog prijenosnog računala, što predstavlja trenutačno najjednostavniju vrstu bežičnog spajanja. Osim prijenosnih računala, Wi-Fi kartice već su sastavni dio i mobilnih telefonskih uređaja novije generacije.

(www.jabuka.tv)