Vjernici podljubuških tomislavgradskih sela Luga, Kuka, Sarajlije i Letke okupili su se u nedjelju na groblju u naselju Lug gdje su se paljenjem svijeća i svetom misom prisjetili zločina nad 83 ubijenih i zapaljenih civila iz njihovih mjesta kojeg su 16. prosinca 1943. godine počinili njemački SS vojnici iz Divizije ''Princ Eugen''.

Najmlađa žrtva imala samo 2 mjeseca

Na mjestu njihovog stradanja u ova doba godine, krajem lipnja ili početkom srpnja, se održava sveta misa za sve stradale u ovom zločini dok se u prosincu obilježava godišnjica njihovog stradanja.

Prije početka euharistijskog slavlja, kojeg je predvodio pomoćni biskup banjolučki Marko Semren, na mjestu stradanja nevinih žrtava pročitana su njihova imena te je za svaku žrtvu zapaljena svijeća dok su predstavnici Udruge ''Lug-Poljice'' položili vijenac .

Na dan njihovog stradanja njemačka vojska je upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću u selu, te su poubijali i zapalili 83 osobe, od toga 5 mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka te 50 žitelja sela Luga.

Najstarija žrtva imala je preko 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Velika žrtva

Pomoćni biskup Semren je u svojoj propovijedi spomenuo veliku žrtvu koji su podnijeli Duvnjaci u Drugom svjetskom ratu i poraću te je vjernike pozvao da ne zaborave sjećati se žrtava svoje povijesti.

"Ne bojte se! Čuvajte dušu! Čuvajte vjeru! Čuvajte srce da ne okameni u neopraštanju i želji za osvetom! Ili u zaboravu. A ako svijet i zaboravi ove nevine žrtve, Bog ih ne zaboravlja", poručio je biskup Semren.

Prema službenim podacima i svjedočanstvima preživjelih iz tih sela, uzrok zločinu je partizanska nazočnost u blizini sela koji su od mještana, uz prijetnju zahtijevali da ih opskrbljuju hranom.

Na osnovu te informacije da se partizanima dostavlja hrana i sumnje da su iz ova dva sela noć prije ubijena dva njemačka vojnika, njemačka vojska je pokupila svo ljudstvo od petnaest godina na više, zatvorili ih u štalu te ih zapalili i strojnicama poubijali.

Na ovom mjestu gdje je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom započeli su radovi na izgradnji spomen muzeja i uređenju okoliša.