Otvaranju izložbe odazvali su se i predstavnici općinske i županijske vlasti, općinski načelnik Ivan Buntić, predsjednik OV-a Ilija Papić, resorna ministrica Gordana Nakić, zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH Petar Galić te članica predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora Miljana Glamuzina, koja je ujedno izložbu proglasila otvorenom.

Organizatorima izložbe poželjela je uspjeh u predstavljanju i promicanju hrvatskih tradicionalnih vrijednosti.

– Naše okupljanje i zajedništvo potrebno je na svim razinama BiH, kao i izvan BiH. Stoga i kao potpredsjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske,
kao predstavnica Hrvata iz Bosne i Hercegovine, promičem vrijednost očuvanja tradicije i kulture te zagovaram bolju suradnju s Hrvatima u svijetu kako bi oni koji su napustili BiH i hrvatske prostore prepoznali potrebu povratka i očuvanja svojih ognjišta – kazala je među ostalim gospođa Glamuzina.

Na početku programa video-linkom publici se u ime organizatora obratio gospodin Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom s Udrugom Stećak te želju da se ova izložba organizira i u hrvatskoj metropoli.

S kćerkom u naručju, odjevenu u narodnu nošnju, a koju je izradila naša Mila Šteko, publici se obratio općinski načelnik Ivan Buntić.

Prigodnim riječima o ljepoti koja ne prolazi – ljepoti naše Domovine i kulturne baštine, obratila se i resorna ministrica Gordana Nakić.
 

U glazbenome dijelu programa nastupile su duvanjske gangašice, te uz gitaru Stipe Ćurčić Ćipa.
 

Podsjećamo, organizatori spomenute izložbe su Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH ”Stećak ” i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a upriličena je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, federalnoga ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.
 

Dodajmo da se izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji i ove godine održava online. O. Zvonko Martić nazočne je podsjetio da je glasovanje počelo večeras od 19 i 30 na Facebook stranici Udruge „Stećak  https://m.shortstack.page/c0xfR3 i trajat će do 8. srpnja 2021. godine do 17 sati. Najljepša kandidatkinja bit će proglašena tijekom ovogodišnje manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića.

Prvi koji su već imali prigodu glasovati i to upravo tijekom programa otvaranja ove izložbe su prošlogodišnji članovi žirija za izbor najljepše Hrvatice – duvanjska poduzetnica Marija Perić i zastupnik Petar Galić.

Zora Stanić/Tomislavcity