U Industrijskoj zoni Vučilov brig u Tomislavgradu danas je svečano otvoren novi proizvodni pogon tvrtke Metus čija je osnovna djelatnost proizvodnja liftova. Pravo je to iznenađenje, da je u ovim klimatskim uvjetima objekt ovako brzo završen jer je još početkom srpnja na ovome mjestu bila travnata površina, piše Tomislavcity.com

Prema financijskoj konstrukciji, ukupno ulaganje u objekt i opremu je oko 1.200.000 eura. Općina Tomislavgrad investiciju je pomogla putem olakšice pri kupnji zemljišta. Metus trenutačno u Bosni i Hercegovini zapošljava 42 djelatnika od čega 12 u Tomislavgradu, koji su većinom prošli obuku u Metusovim pogonima u R Hrvatskoj. Zaposlenici su uglavnom strojarskog i elektrotehničkog zanimanja – bravari, mehatroničari, CNC operateri te strojarski i inženjeri elektrotehnike.

Po uzoru na tvornicu u Hrvatskoj i ovdje će biti organizirana škola montaže. Već je opremljena jedna učionica a u voznom oknu polaznici će učiti o montaži liftova. Stari i iskusni monteri držat će praktičnu nastavu i obuku mlađim kadrovima. U planu je uspostavljanje suradnje sa Srednjom strukovnom školom u Tomislavgradu.
 
 
Direktor tvrtke u Bosni i Hercegovini, gosp. Toni Rosančić zahvalio je svim nazočnima, pri čemu je posebno istaknuo sve lokalne izvođače koji su sudjelovali u uspješnoj izgradnji objekta. Također, zahvalio je i predsjedniku Uprave Metusa, gosp. Tomislavu Mediću, koji je podržao ideju da se ovaj objekt i tvornica izgrade u Tomislavgradu, te gosp. Jakobu Holmu predsjedniku Uprave Sdiptecha iz Švedske, većinskom vlasniku tvrtke Metus, čija je nedvosmislena podrška pomogla brzoj izgradnji i opremanju ovoga objekta.



Predsjednik Uprave Metusa, gosp. Tomislav Medić predstavio je tvrtku Metus pri čemu je naglasio da je uz silna odricanja ostvario svoj poduzetnički san, da u poslovanju ostvari nešto veliko. I upravo ova tvornica u Tomislavgradu predstavlja zaokruženje toga poduzetničkog sna jer je Metus postao najveća tvrtka za proizvodnju i ugradnju liftova u ovome dijelu Europe. Oko 350 zaposlenih razasuto je po Europi gdje ugrađuju liftove u najreprezentativnije objekte. Zahvalio je svim zaposlenicima Metusa na požrtvovnom i odgovornom radu, istaknuvši da su neki u Metusu od njegova osnivanja 1992. godine. Posebne zahvale za razvoj tvrtke u Bosni i Hercegovini i izgradnju tvornice u Tomislavgradu uputio je gosp. Toniju Rosančiću, direktoru za BiH. Također, pohvalno je govorio o fondu Sdiptech i predsjedniku Uprave gosp. Jakobu Holmu, istaknuvši da je poseban fond koji je broj jedan u svijetu u poslovnoj etici.



Predsjednik Uprave Sdiptecha, gosp. Jakob Holm zahvalio je svima koji su doprinijeli da se izgradi ova tvornica u Tomislavgradu, a pripremio je i malo iznenađenje za direktora tvrtke u BiH, gosp. Tonija Rosančića. Za njegov predan trud oko razvoja tvrtke te izgradnje objekta u Tomislavgradu, nagradio ga je sedmodnevnim plaćenim odmorom za njega i obitelj na Braču.



Posjetitelje je zabavljala ramska glazbena skupina “Arabelle”, čija je članica i Lucija Šarčević, čijih nastupa se sjećamo iz nedavnog glazbenog showa – Supertalenta.



Ne treba niti spominjati kolika je važnost ovoga proizvodnog objekta za Tomislavgrad. Ovo će svakako biti i poticaj i drugim tvrtkama koje traže prijateljsko okruženje za svoje širenje. Napomenimo da je tvrtka koja surađuje s Metusom a bavi se obradom metala Kovac Stahl-Čelik već otvorila proizvodni pogon u iznajmljenoj hali u Cebari, a uskoro se očekuje otvaranje još nekih proizvodnih pogona. Prilika je to i za učenike strukovne škole da izaberu zanimanja koja će im omogućiti zaposlenje i ostanak na rodnoj grudi.

Hvala Metusu na ovome važnom iskoraku i za Tomislavgrad!

Više fotografija pogledajte ovdje - Tomislavcity