U Tomislavgradu je danas upriličena središnja proslava Dana sv. Nikole Tavelića, prvoga kanoniziranoga hrvatskog sveca i zaštitnika tomislavgradske spomen – bazilike za koju je kamen temeljac postavljen prije 99 godina. Uz vjernike Duvanjskoga dekanata, domaće i iseljene, slavlju su se odazvali i hodočasnici iz drugih mjesta.

Proslava je počela procesijom gradskim ulicama s kipom sv. Nikole Tavelića a nastavljena koncelebriranim svečanim misnim slavljem koje je predslavio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Liturgijsko slavlje uveličao je veliki župni zbor koji također nosi ime ovoga našeg sveca.
 


– Znam da vas ima svugdje u svijetu, svugdje ste otišli, ali i ostali. Ovo je vaša zemlja, ovo je vaš sveti čovjek, sve imamo. Na nama je graditi taj svijet boljim, kazao je uvodno provincijal fra Jozo Grbeš koji je u homiliji postavio jedno pitanje, vjerujući da je u dubini duše svih nas: „Prijatelju, želiš li biti svet?“

Propovijed u cijelosti možete poslušati u priloženom videozapisu:
 


Nazočne vjernike pozdravio je i svima poželio sretnu današnju svetkovinu gvardijan Franjevačkoga samostana fra Bože Milić zahvalivši svima koji su doprinijeli da se ova svečanost održi.

Dodajmo da je središnjoj proslavi prethodio sadržajan vjerski i kulturni program uz mise devetnice, a kao i svake godine, u poslijepodnevnim satima brojni će se okupiti ispred bazilike. Tamo će od 18 sati pjevati i svirati Klapa Rišpet i Ivo Amulić.

Svi ste dobro došli!

Neka vam je blagoslovljen i sretan ovaj dan!

Fotografije pogledajte OVDJE

Tomislavcity