U Tomislavgradu se danas obilježava 27. obljetnica Brigade kralja Tomislava.

Proslava je počela u 11 sati svetom misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje, pripadnike naše brigade. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Gabrijel Mioč naglasivši da “patnje naših branitelja nisu uzaludne”.

– Patnja je najvjerniji čovjekov pratitelj i smijeh naš nije bez suza. Svatko ima svoj križ, svoj križni put i svoj Veliki petak, izbjeći ne možemo izbjeći taj proces. Utješnoj je da na tom putu nismo nikada samii. S nama koraca veliki Patnik – raspeti i uskrsli Gospodin Isus Krist. On je prošao kroz pakao naših patnje da te naše patnje ne budu pakao, okusio je gorčinu smrti da bi je uništio. On patnju pretvara u veselje, poraz u pobjedu, smrt u život. Pobijedio je smrt, pobijedit će i našu smrt. U toj vjeri molimo u vječnoj nadi da Gospodin sve naše pokojne branitelje primi u svoje vječno kraljevstvo, kazao je na koncu propovijedi fra Gabrijel.

Nakon mise uslijedio mimohod do spomen-obilježja, gdje su upaljene svijeće i i položeni vijenci.

Dodajmo da su za ovu prigodu po prvi put u mimohodu nošene svečane zastave ratnih postrojbi.

Nakon počasti i prigodne molitve koju je pred spomen-obilježjem izrekao vojni kapelan fra Mario Ostojić, u gradskoj kinodvorani započela je svečana akademija na kojoj će se nazočnima obratili predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić, zapovjednik Brigade kralja Tomislava i saborski zastupnik Željko Glasnović, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja Nikolina Jolić, kći hrvatskoga branitelja Frane Krište, te profesor Ilija Vučur iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra iz Zagreba. Kako je već najavljeno, Vučur će ovom prigodom govoriti o osnivanju i ulozi Brigade kralja Tomislava u Domovinskome ratu.

Braniteljsko druženje bit će nastavljeno u poslijepodnevnim satima, u hotelu Tomislav.

Više fotografija i video pogledajte na portalu Tomislavcity