Omoljska kamena sjekira stara je više od 4 tisuće godina i jedna je od tri najučuvanije u svijetu!

Za neobični arheološki predmet koji je pronašao Josip Marković iz Tomislavgrada stručnjaci su utvrdili da se radi o kamenoj sjekiri i da je stara više od 4.000 godina. Potvrda o  arheološkome nalazu stigla je i od arheoloških institucija iz Zagreba i Londona a govori da je riječ o jednoj od tri najočuvanije kamene sjekire u svijetu.

Za vrijeme prošlogodišnjih radova na postavljanju seoske vodovodne mreže u Omolju ovaj svestrani radnik JKP Tomislavgrad, koji se u svome radu i ranije susretao s arheološkim pronalascima, toga dana sasvim slučajno je zamijetio neuobični kamen. Odmah je znao da se radi o zanimljivome predmetu te ga je ponio kući. Kontaktirao je arheologa Stipana Dilbera - kustosa Franjevačkoga muzeja "Fra Jozo Križić" u Tomislavgradu koji je potvrdio da se radi o kamenoj sjekiri iz brončanoga doba. Sam naziv alatke govori nam njezinu funkciju, odnosno čemu je služila. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se s popratnom arheološkom stratigrafijom i drugim nalazima mogla točnije odrediti starost toga predmeta.   

O životu praduvnjaka na ovim prostorima svoj sud mora dati struka koja se bavi tim pitanjem, a dokazi izbijaju na površinu gotovo svakodnevno. Skoro svaki građevinski zahvat otkriva nove dokaze o povjesti i životu na ovim prostorima, piše između ostaloga portal omolje.com.

tomislavcity.com