Nedaleko od Tomislavgrada u srijedu je otvorena džamija čiju su izgradnju zajednički financirali lokalni muslimani i katolici, što je suprotno neskladu i prepirkama između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, piše Hina.

Džamija u mjestu Dilaveri izgrađena je 2020. godine, ali je otvorenje odgođeno zbog epidemije koronavirusa. Zajednički su je svojim donacijama financirali katolici i muslimani, nakon što su na isti način ranije izgradili katoličku crkvu nedaleko od tog mjesta, rekli su organizatori.

O tome su na svečanom otvaranju govorili predsjednik vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sreten Ćurčić.

- Dopustite mi da ovdje danas pred vama vjernicima kao političar i kao vjernik, kao katolik i Hrvat vama muslimanima – Bošnjacima kažem da sam ponosan da vi danas ovdje u selu, koje je većinski katoličko i hrvatsko posvećujete džamiju. Dopustite mi da u ime svih naših suseljana budem ponosan na činjenicu da ste sudjelovali u financiranju katoličke kapelice, a mi u izgradnji džamije. To je politika koja se pokazuje izrazito učinkovitom jer svi naši ministri, bez obzira na to kojem narodu pripadali, podržavaju zajedničko dobro svih naših stanovnika - poručio je tom prilikom Vukadin.

Dilaveri su primjer stoljetne tolerancije i međusobnog pomaganja tamošnje hrvatske, uglavnom katoličke i bošnjačke muslimanske zajednice.

To je posve suprotno od javno stvorenog nepovjerenja, pa čak i mržnje koja je posebno izražena na društvenim mrežama i u istupima političara iz dva naroda koja se posebno pojačala uoči Općih izbora u listopadu koji će se održati u našoj zemlji.