Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad u četvrtak je svečano otvoren, a vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove iznosio je 88 tisuća maraka, a ideja o takvom centru započela je 1996 godine.

Centar je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad Ivan Bagarić naglasio je kako je ovo projekt od općeg značaja kada je u pitanju zdravstvo kao cjelina.

''Zajedničkim naporom svih nas koji radimo u ovoj zdravstvenoj ustanovi te onih izvan ove ustanove uz međusobnu suradnju i potporu uz poteškoće koje nailazimo, gradimo i izgrađujemo što kvalitetnije uvjete za rad i smatramo da kvaliteta skrbi ne ovisi samo o obrazovanju i o kvalitetnom kadru, već i o prostoru primjerenim za rad'', kazao je Bagarić. 

Voditeljica novootvorenog centra Silvana Dilber je kazala da je u biti ovaj projekt započeo 1996. godine, a da je njegov začetnik je dr. Mate Šimundić, koji je sa ekipom suradnika prošao razne edukcije da bi Dom zdravlja na odgovarajući način pružio usluge svojim pacijentima.

''U razvoju mentalnog zdravlja bilo je uspona i padova, djelovali smo na raznim lokacijama, a sada će se ovom rekonstrukcijom značajno unaprijediti radno okruženje, kako za profesionalce, tako i za korisnike usluga'', naglasila je Dilber. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez tijekom svečanosti je istaknuo kako je uspostava i unaprjeđenje rada centara za mentalno zdravlje iskorak ka boljoj pokrivenosti i većoj dostupnosti usluga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja stanovništvu Federacije BiH.

''Mentalno zdravlje nije samo bolest nego predstavlja borbu za očuvanje individualnih kapaciteta svakog pojedinca'', kazao je Čerkez. Voditeljica Projekta mentalnog zdravlja u BiH Irina Puvača kazala je kako je do sada ukupno u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH rekonstruirano 59 centara za mentalno zdravlje u BiH. Kada govorimo o Hercegbosanskoj županiji, pored CMZ-a Tomislavgrad, za novi prostor CMZ-a u Livnu osigurana je potrebna oprema u vrijednosti od 38  tisuća KM, kazala je Puvača. 

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta, ministar financija Stipan Šarac, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Patar Galić, predsjedatelj Skupštine HBŽ-a Robert Bagarić te brojni predstavnici škola, službe za socijalnu zaštitu, kao i lokalne zajednice.