Utakmicu Hrvatske i Bjelorusije mnogi su okarakterizirali kao utakmicu za prvo mjesto skupine A, te ujedno i derbi ove grupe. No, ovo nije bio nikakav derbi već jednosmjerna ulica.

Hrvati su, u fantastičnoj atmosferi u Grazu, deklasirali Bjeloruse rezultatom 31:23 i upisali drugu pobjedu u isto toliko susreta na Europskom prvenstvu.

Vidjelo se od samog početka kako će ovo biti totalno drugačija utakmica od one prve protiv Crnogoraca. Hrvati su silovito ušli u susret, kako u napadu tako i u obrani. U 12. minuti bilo je 7:2. Jednostavno u tim trenucima Bjelorusi nisu imali rješenja za 5-1 obranu Hrvatske, a Duvnjak je briljantno igrao u oba smjera.

I onda se pojavljuje crna rupa kod Kauboja. Tome je pridonijelo i isključenje Muse, te Bjelorusi za tri minute, serijom 4:0, dolaze na 7:6.

Zatražio je Červar time-out i nakon njega su stvari krenule bolje funkcionirati. Iako su promašili nekoliko čistih zicera, Hrvati su održavali prednost, a ulaskom raspoloženog Karačića ona je narasla. Golom Cindrića u posljednjim sekundama, na odmor se odlazi s najvećih plus 5 (15:10).

U drugom poluvremenu bilo je samo bitno da se Kauboji ne opuste. To se nije dogodilo već su nastavili tamo gdje su stali i Bjelorusija se samo mogla nadati da ih Hrvati neće do kraja poniziti. Kada je Marić zabio za plus 10 (25:15), smilovao se malo i Červar Bjelorusima te počeo uvoditi rezervnu postavu, odnosno odmarati glavne igrače.

No, i ta 'rezervna' momčad je sjajno iskoristila minutažu te se na kraju završilo s 31:23.

U ovoj utakmici, dobili smo od Hrvatske sve što smo mogli poželjeti. Čvrstu obranu, kreativan napad, kontre, vratara Šegu, ali i jedinog desnog vanjskog Stepančića koji će biti itekako potreban u onim jačim utakmicama u drugom krugu protiv Njemačke i Španjolske. Jedino što se mora popraviti je ta relizacija velikih prilika. Činilo se kako je Hrvatima u ovom susretu bilo lakše zabiti na postavljenu obrani nego li u čistim zicerima. Čak su i sva tri sedmerca promašili.

Najbolji kod Hrvatske su bili Karačić sa 6, Stepančić s 5 i Duvnjak s 4 gola. Osim Hrstića i Muse, svi su se hrvatski igrači upisali u strijelce. Šego i Ašanin su zajedno upisali 7 obrana, barem tako stoji na službenoj statistici iako se činilo da ih je bilo puno više. Igrač utakmice je bio Igor Karačić.

Kod Bjelorusa je Vailuapu bio najefikasniji s 8 golova, a njihovi vratari su imali ukupno 10 obrana.