Dr. sc. Alen Berta, diplomirani inženjer šumarstva i izvršni konzultant u međunarodnoj konzultantskoj tvrtki CGI zadužen za područje promatranja planeta Zemlje, objavio je na svom Facebook profilu satelitske snimke na kojima se može vidjeti puni razmjer katastrofe koja je zadesila područje Banovine.

"Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km.

Međutim, u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom", napisao je Berta, koji je doktorirao na temi "Procjena šumske biomase pomoći LIDAR tehnologije u degradiranim šumama brežuljkastoga i nizinskoga vegetacijskog pojasa u središnjoj Hrvatskoj".

"Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom Gradu to bilo par milimetara", zaključio je Berta.
 

Potres Banovina Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i...

Objavljuje Alen BertaČetvrtak, 31. prosinca 2020.