Vlada FBiH usvojila je četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata u ukupnom iznosu od 2,640.000 KM. Programom pomoći u liječenju branitelja utvrđen je iznos od 1,500.000 KM. Drugim programom, vrijednim 180.000 KM, obuhvaćeno je 80.000 KM za Savez logoraša BiH, 40.000 KM za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH i 60.000 KM za istraživačko-dokumentacijske aktivnosti i zaštitu žrtava i svjedoka genocida.

Transfer za udruge proistekle iz Domovinskog rata iznosi 360.000 KM, dok je, četvrtim, na ime pomoći sufinanciranju troškova pokopa pripadnika braniteljske populacija utvrđen iznos od 600.000 KM. Slijedi objavljivanje javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pomoć u liječenju i sufinanciranje pokopa, piše Večernji list BiH.  

Branitelji i uža obitelj

Od prošle godine način prijave je drugačiji nego što je bio prethodnih s obzirom na to da je usvojen Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, pa tako svi razvojačeni branitelji pomoć u liječenju za oboljenja s liste oboljenja, koja je sastavni dio pravilnika i obrasca, mogu ostvariti posredstvom posebnog obrasca na internetskoj stranici Ministarstva, a ne putem javnog poziva. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova po zakonu ostvaruje isključivo razvojačeni branitelj, i to za vlastito ili liječenje članova uže obitelji.

Članovima uže obitelji smatraju se roditelji, bračni partner i djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu s razvojačenim braniteljem do navršene 25. godine života. Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja podnosi razvojačeni branitelj za sebe osobno ili za užeg člana obitelji, a podnositelju zahtjeva financijska sredstva mogu se odobriti jednom tijekom kalendarske godine.

Nakon što je Vlada usvojila programe, Ministarstvo će raspisati javne pozive za dodjelu sredstava, a veliki broj pripadnika braniteljske populacije ne zna za prava koja mu pripadaju pa ih i ne koristi. Pravo na prijavu za sredstva po javnom pozivu za jednokratnu pomoć u liječenju imaju članovi uže obitelji poginulih branitelja, umrlih ratnih vojnih invalida i umrlih dobitnika ratnih priznanja i odličja. Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja.

Za liječenje se daje iznos od 300 KM do maksimalnog iznosa koji je 2500 KM. Braniteljska populacija ulazi u godine s kojima dolaze i bolesti, a koje su i posljedica ratnih trauma koje su ti ljudi preživjeli. Pa su se tako u 2019. za pomoć u liječenju prijavile 7792 osobe, a godinu ranije nešto više od 4000 osoba dobilo je pomoć u liječenju. Kada je riječ o zahtjevima za sufinanciranje troškova pokopa, u 2019. podneseno je 2200 zahtjeva, a godinu ranije bilo ih je 1200. Koronavirus vjerojatno će povećati broj zahtjeva.

Troškovi pokopa

Zahtjev za ostvarivanje prava na troškove pokopa razvojačenoga branitelja po Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji može podnijeti član uže obitelji razvojačenoga branitelja s kojim je umrli živio u zajedničkom kućanstvu u vrijeme smrti najkasnije u roku od jedne godine od dana smrti razvojačenoga branitelja. Članom uže obitelji smatraju se roditelji, bračni partner i djeca.

Zahtjev može podnijeti samo jedan član obitelji razvojačenoga branitelja, a to pravo ne mogu ostvariti članovi obitelji ako su ga ostvarili po istoj osnovi od županijskoga ministarstva, nekog drugog državnog tijela ili ustanove, kao i kod poslodavca kod kojeg su zaposleni.

Pravo na jednokratnu pomoć za sufinanciranje troškova pokopa po javnom pozivu imaju RVI, članovi uže obitelji poginulih branitelja, dobitnici priznanja i odličja, razvojačeni branitelji za slučaj smrti užeg člana obitelji, članovi uže obitelji za umrle članove uže obitelji RVI, dobitnika ratnih priznanja i odličja te razvojačenih branitelja.

Kada je riječ o sufinanciranju troškova za pokope, tu su predviđene, u skladu sa socijalnim statusom obitelji, primanjima, tri kategorije pomoći, i to od 400, 500 i 600 KM.