Nastavno na obnovu hrvatske flote MiG-ova srpski portal za zrakoplovstvo TangoSix napravio je analizu hrvatskih i srbijanskih zračnih snaga te došao do zaključka kako je hrvatsko zrakoplovstvo po prvi put jače od srbijanskog.

Navode kako je Hrvatska od osamostaljenja do danas uložila na stotine milijuna dolara na kupnju tehnike od koje se velik dio koristi i danas te da je u periodu od 1994.-2012. godine nabavljeno 93 aviona i 58 helikoptera.
Srbija je, za razliku od Hrvatske, trošila resurse nekadašnje JNA, a u periodu od 2009.-2012. nabavila samo 17 školskih aviona i jedan avion za aero-foto snimanje.

U budžetu Srbije za ovu godinu izdvojeno je 9 milijuna eura za funkcioniranje ratnog zrakoplovstva, a dužnosnici su objavili kako su za lovačku avijaciju izdvojili 9,2 milijuna dolara te da su spremni za još 5 milijuna eura.

Hrvatska, piše TangoSix, godišnje za ove potrebe izdvoji nekoliko desetaka milijuna eura. Samo 2013. za HRZ i PZO je izdvojeno 100 milijuna eura, za remont i dokup MiG-ova 21 u Ukrajini izdvojeno je 17,7 milijuna eura, a u tijeku je i remont helikoptera Mi-8.

TangoSix piše i kako su hrvatski piloti u posljednjih 15 godina više letjeli od svojih srpskih kolega pa tako danas pojedini iskusni piloti HRZ imaju par tisuća sati naleta dok istovremeno prosječan zapovjednik ili potpukovnik starosti od oko 40 godina u RV i PVO ima svega oko 300-500 sati u zraku.

Cijelu analizu pročitajte ovdje.