U mnogim europskim zemljama sve je više kompanija koje uvode četvorodnevni radni tjedan, umjesto dosadašnjeg petodnevnog, kako bi zadržali kvalitetne i sposobne uposlenike, javlja Anadolu Agency (AA).

Među tim zemljama je i Velika Britanija u kojoj je nedavna anketa međunarodne agencije YouGov pokazala da 63 posto Britanaca podržava četvorodnevni radni tjedan.

Jonathan Richards, CEO kompanije BreatheHR, izjavio je da bi fleksibilno radno vrijeme bilo daleko korisnije kako za uposlenike tako i za kompanije.

"Mislim da bi kraći radni tjedan rezultirao brojnim pozitivnim efektima, poput održavanja dobrog balansa između poslovnog i privatnog života, što je vrlo važno jer mnogi od nas pate zbog prekomjernog rada", kazao je Richards.

Upozorio je da neka istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog na poslu može izazvati veći stres, anksioznost kao i dugoročni utjecaj na mentalno zdravlje.

Sve veći broj kompanija u svijetu uvodi četvorodnevni radni tjedan kako bi zadržali kvalitetne i sposobne uposlenike, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada.

Prema izvještaju “Society for Human Resource Management“ iz SAD-a, mnoge kompanije u svijetu uvode četvorodnevni radni tjedan kako bi privukli talentovane uposlenike iz svih dijelova svijeta, napominjući da u današnjem globaliziranom svijetu ljudi iz jednog kraja svijeta bez mnogo problema pronađu posao na drugom kraju svijeta.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 posto kompanija na globalnoj razini uposlenicima nudi mogućnost da rade četiri dana u tjednu i 9-10 sati dnevno, umjesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno. Rezultati njihovog istraživanja su također pokazali da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među uposlenicima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.