Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je optužio Izrael za ubojstvo vodećeg nuklearnog znanstvenika njegove zemlje, za koga Zapad vjeruje da je bio tvorac iranskog tajnog vojnog nuklearnog programa.

Iranske vjerske i vojne vođe zaprijetile su osvetom zbog jučerašnjeg ubojstva Mohsena Fakhrizadeha, koje bi dodatno moglo pojačati napetosti u regiji Bliskog istoka i šire.

''Naš narod je mudriji od padanja u zamku cionističkog režima (Izraela). Iran će sigurno odgovoriti na mučeničku smrt našeg znanstvenika u odgovarajuće vrijeme'', izjavio je Rouhani tijekom sastanka vlade koji je prenosila državna televizija.        

''Još jednom, zle ruke globalne arogancije i cionističkih (izraelskih) plaćenika umrljane su krvlju iranskog sina'', navodi Rouhani u izjavi za javnost objavljenoj ranije tijekom dana, dodajući da Fakhrizadehova smrt neće usporiti iranske nuklearne aktivnosti.

Izrael je odbio komentirati ubojstvo.

Reuters navodi kako bi smrt Fakhrizadeha mogla isprovocirati napetosti između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim tjednima predsjedništva Donalda Trumpa. Također bi mogla zakomplicirati sve napore novoizabranog predsjednika Joa Bidena da oživi politiku detanta s Iranom Baracka Obame nakon što preuzme predsjednički položaj u siječnju.

Bijela kuća, Pentagon, State Department i CIA odbili su komentirati ubojstvo, kao i Bidenov tranzicijski tim.

Najmanje četiri znanstvenika ubijena su između 2010. i 2012. u, kako ga Teheran naziva, programu eliminacije znanstvenika u cilju sabotiranja iranskog programa proizvodnje nuklearne energije. Iran je uvijek negirao da razvija nuklearno oružje.

Novinska agencija Tasnim javila je da je, nakon što je eksplozivom nakrcani automobil u blizini Fakhrizadehog vozila eksplodirao oko 14.30 sati po lokalnom vremenu, jedan od ubojica počeo ispaljivati rafalnu paljbu po njegovom vozilu.

Agencija navodi da je jedan od Fakhrizadehovih tjelohranitelja ranjen i da je Fakhrizadeh prebačen helikopterom u bolnicu u gradu Absardu u oblasti Damavand, sedamdesetak kilometara istočno od Teherana. On je preminuo u bolnici.

Jedan svjedok izjavio je za državnu televiziju da je izbila pucnjava koja je trajala neko vrijeme i da su se Fakhrizadehovi tjelohranitelji sukobili s ubojicama, prenosi Reuters.