Muškarac koji je ovog petka u Melbourneu zapalio auto a onda nožem ubio jednu osobu, bio je inspiriran Islamskom državom, no nije bio direktno povezan s ovom radikalnom skupinom, izjavila je jučer australska policija.

Osim preminule osobe, još dvije su ozlijeđene u ovom terorističkom napadu koji je počinio 30-godišnji muškarac Hassan Khalif Shire Ali. Nakon što ga je policija upucala, preminuo je u bolnici. Iz policije su priopćili kako je riječ o muškarcu koji je bio radikaliziran te inspiriran propagandom ove militantne grupe, javlja Reuters.

2015. godine oduzeta mu je putovnica

Hassan Khalif Shire Ali rođen je u Somaliji, ali je imao australsku putovnicu, koja mu je oduzeta 2015. godine kad su obavještajne službe doznale da je planirao put u Siriju. Tada nije bio označen kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, već samo kao osoba s radikaliziranim stavovima.

Islamska država preuzela odgovornost za napad, no nema dokaza o tome

Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad, no Amaq, mrežna stranica IS-a, nije dala dokaze za svoje tvrdnje da su njezini članovi planirali napad zajedno s ubijenim napadačem.

"Član koji se zaletio vozilom i zadao udarce nožem u operaciji u Melbourneu jedan je od boraca Islamske države i izveo je operaciju kao odgovor na poziv da mete napada budu građani zemalja koalicije", objavio je Amaq.

Iz policije su izjavili kako smatraju da ne postoji izravna povezanost između ove grupe i napadača.

Premijer Scott Morrison osudio radikalni islam

Zamjenik šefa federalne policije u Australiji Ian McCartney izjavio je za medije kako je napadač bio inspiriran Islamskom državom, no da ne postoji direktna povezanost s tom militantnom grupom.

Premijer Scott Morrison rekao je da je radikalni islam prijetnja australskom načinu života.

“Ja sam prvi koji će se boriti za religijske slobode u ovoj zemlji, ali to znači i da moram biti prvi koji će ustati protiv religijskog ekstremizma”, izjavio je Morrison.

Podsjetimo, napad se dogodio ovog petka kad je terorist nožem izbo nekoliko ljudi u poslovnoj četvrti, nakon čega ga je policija ustrijelila. U napadu je ubijena jedna osoba, a dvije su ranjene. Policija je na lice mjesta pozvana zbog požara na automobilu u širem centru grada, a po dolasku na mjesto događaja, zatekli su napadača s nožem koji je, osim što je izvršio napad, zapalio navedeni auto. U automobilu su naknadno pronađene boce s plinom, a policija je potvrdila da se napad tretira kao teroristički.