Njemačka ministrica graditeljstva Klara Geywitz smatra kako će svatko tko podnese zahtjev za subvenciju u sklopu reforme stambenih naknada u Njemačkoj na prijelazu godine čekati nekoliko tjedana na isplatu.

– Može se pretpostaviti kako će se vrijeme obrade još produžiti. Ako podnesete zahtjev do 1. siječnja, bit će vam odobren u ožujku. Naknada za stanovanje za siječanj i veljaču tada će biti isplaćena retroaktivno, rekla je Klara Geywitz.

Ministrica je govorila “dodatnom volumenu” koji dolazi u urede za stambene naknade. Stambena naknada od siječnja će porasti u prosjeku za 190 eura, piše Fenix-magazin.

Wohngeld je državna subvencija za stanarinu za kućanstva koja ne primaju socijalnu pomoć, ali još uvijek nemaju novca. Od siječnja bi trebalo pomoć dobiti više kućanstava u Njemačkoj. Naknada za stanovanje će se povećati za prosječno 190 eura mjesečno, odlučio je Bundestag prošlog tjedna.

Prema odluci njemačke Vlade, dva milijuna kućanstava moglo bi imati koristi od nove stambene naknade, 1,4 milijuna više nego prije. Savezno vijeće još mora odobriti reformu krajem studenoga.

Zaštitnici prava potrošača upozoravaju na preopterećenje ureda.

Savezna udruga savjetovališta za potrošače upozorila je na preopterećenost ureda početkom nove godine pri provođenju reforme stambenih naknada.  

– Početkom se očekuje preopterećenost koja bi mogla dovesti do kaosa pa bi ljudi morali čekati tjednima ili čak mjesecima na obradu i plaćanje, rekla je čelnica udruge Ramona Pop nedavno za “Welt”.