Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović za sada je najizgledniji kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, objavio je BHRT navodeći kako je ipak sumnju na njegovu kandidaturu bacio prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da Čović neće biti kandidat.

Čović na novinarska pitanja o svojoj kandidaturi kaže da još uvijek nije donesena konačna odluka te još uvijek ima dovoljno vremena da se izabere kandidat koji će predstavljati stranke HNS-a.
 

"Mi smo se u ponedjeljak ispričali i na tu temu, ali smo rekli: 'Idemo to uraditi na način da Hrvatski narodni sabor ide s jednim kandidatom'. Složili smo se da to bude prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kao najjače stranke. Sve ostalo ćemo dogovarati u naredna dva mjeseca", rekao je Čović.

Lidija Bradara, članica Predsjedništva HNS-a, rekla je kako je još uvijek je rano je razgovarati o bilo čijoj kandidaturi.

''Kada dođe za to vrijeme, i Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor će izaći sa kandidatom", rekla je.

Spominjalo se kako će kandidat biti i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je to demantirao, a i čelnik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, rekao je kako bi prihvatio kandidaturu ako se za to odluči HNS.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž kaže da je veliku ulogu na jedinstvo HNS-a oko zajedničkog kandidata imala najava kandidature za četvrti mandat Željka Komšića.

"Ozbiljno smo razgovarali o mogućnosti da ponudimo kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva koji bi se suprotstavio kandidatu HDZ-a BiH. Međutim, kako je Željko Komšić ponovo najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, ta mogućnost je svedena na nulu", rekao je.