Najveće europske države započele su bitku oko toga tko će biti lider na području umjetne inteligencije. Velika Britanija, Francuska i Njemačka u posljednje vrijeme ulažu milijarde u industriju u kojoj su vodeći igrači SAD i Kina. Veliki su ulozi u igri.

Umjetna inteligencija u društvu će donijeti veće promjene od industrijske revolucije, a tehnologije poput automobila koji voze sami ili robota-farmera trebale bi biti u upotrebi već u roku nekoliko godina, piše Forbes.

Istovremeno raste zabrinutost među 'malim ljudima', ali i nekim od najvećih umova današnjice, da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti i u loše svrhe, prvenstveno kao oružje elite za kontrolu nad masama, te tako povećati nejednakost i nepravdu u svijetu, piše 100 posto.hr.

Velika Britanija najavila je u četvrtak ulaganje veće od milijardu funti (8,5 milijardi kuna) kako 'bi postali globalni lider' na području umjetne inteligencije. Država daje 300 milijuna funti, a ostatak više od 50 privatnih tvrtki i organizacija. ''Moramo biti na čelu po pitanju novih tehnologija, pomicati granice i koristiti inovacije kako bismo promijenili živote ljudi na bolje. Umjetna inteligencija u središtu je naših planova kako bismo Britaniju učinili najboljim mjestom na svijetu za započinjanje i razvoj digitalnog biznisa.

Na taj način Britanija će i dalje biti zemlja koja oblikuje budućnost'', izjavio je Mat Hancock, državni tajnik za digitalnu industriju, kulturu, medije i sport. Francuska je dva tjedna ranije objavila kako će uložiti 1,5 milijardi dolara (9,2 milijarde kuna) u razvoj umjetne inteligencije.

''Umjetna inteligencija izazvat će tehnološku, ekonomsku, društvenu i etičku revoluciju. Ta se revolucija neće dogoditi za 50 ili 60 godina. Ona se događa sada'', rekao je predsjednik Emmanuel Macron. Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je obznanila nacionalnu strategiju po pitanju umjetne inteligencije u idućih nekoliko godina. Ne navodi se točan iznos koji će Njemačka uložiti, no radit će se o više od 8,5 milijardi kuna.