Njemački konzervativci probili su u nedjelju rok u kojem su trebali odlučiti tko će nakon odlaska Angele Merkel na parlamentarnim izborima predvoditi CDU i CDU, signalizirajući krizu u konzervativnim redovima nekoliko mjeseci prije izbora.

Kršćanski demokrati (CDU) i njihovi bavarski saveznici (CSU) već dugo vode ogorčenu bitku za čelnu poziciju na listi za parlamentarne izbore.

Utjecajni članovi koalicije traže od Armina Lascheta, čelnika CDU-a, i Markusa Soedera, lidera CSU-a, da prekinu interne čarke koje bi, kako strahuju, moglo naškoditi njihovim izgledima u rujnu.

Obojica su premijeri moćnih saveznih zemalja, Laschet vodi vladu Sjeverne Rajne-Vestfalije, a Soeder Bavarske.

Dvojica političara i njihovi timovi razgovarali su prošlog tjedna u više navrata kako bi do nedjelje riješili sukob, ali pregovori se nisu pomaknuli s mrtve točke, unatoč tvrdnjama da su bili konstruktivni.

Prema izvorima agencije dpa, Soeder je u nedjelju navečer doputovao avionom u Berlin, a u glavnom je gradu navodno i Laschet. Navečer su navodno stigli u zgradu saveznog paralmenta, možda radi sastanka, piše dpa, dodavši da informacija o sastanku nije potvrđena.

Ni Soederov ni Laschetov tim nisu željeli komentirati pregovore ni planove.

Ne bude li odluka donesena u ponedjeljak, vrući bi kesten u utorak mogao biti prebačen na parlamentarnu frakciju CDU/CSU, napominje dpa.

Anketa koju je nedavno provela javna televizija ARD pokazala je da Soedera na poziciji kancelarskog kandidata CDU-a i CSU-a podupire 44 posto Nijemaca a Soedera samo 15 posto, navodi agencija AFP.