Ukupno 23 osobe privedene su u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv mreže osoba povezanih s međunarodnom skupinom krijumčara narkoticima, a Europol je potvrdio kako je to rezultat dugogodišnje istrage čija su meta superkarteli koji kontroliraju veći dio europske trgovine kokainom.

Kako je potvrdio MUP Sarajevske županije koji je operativno vodio akciju, među osobama koje su uhićene u ponedjeljak u racijama provedenim na području Sarajeva, Mostara i Zenice su i dvojica visokih policijskih dužnosnika - Vahidin Munjić, aktualni ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH, te Mustafa Selmanović, zapovjednik elitne posebne policijske postrojbe entitetskog MUP-a.

Uz njih je privedena i skupina ljudi različitih profila, od poduzetnika, preko ravnatelja bolnice u Zenici, pa do jedne influenserice.

"Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog superkartela, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom", stoji u priopćenju Europola objavljenom u utorak.

Dodali su kako su u  pripremama za ovu akciju te za njezinu provedbu sudjelovali i agenti američkog Saveznog istražnog biroa (FBI) te Agencije za borbu protiv droga (DEA), kao i francuska te belgijska policija.

Glavna meta akcije pod kodnim nazivom Black Tie, kako se navodi u očitovanju Europola, osoba je koja je unatoč uhićenju u studenom 2022. nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju.

Tito iz Dubaija

Ta osoba, kako su ranije prenijeli mediji, zapravo je državljanin BiH i Nizozemske Edin Gačanin, zvani Tito, koji je svoje kriminalne poslove vodio baš iz Emirata.

Europol pojašnjava da je on, surađujući s drugim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, ulagao u pothvate krijumčarenja kokaina u tonama i tako postao moćna figura koja kontrolira masovnu opskrbu Europe tim narkotikom te proizvodnju sintetičkih droga na teritoriju Unije.

Korumpirana i dvojica policijskih dužnosnika i neki policajci

Među 23 osobe uhićene u BiH, kako se navodi, nisu samo suradnici iz užeg kruga tog kartela već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Podsjeća se kako je i prije racije u ponedjeljak policija u BiH uhitila dvojicu osumnjičenih i zaplijenila 55 tisuća eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radiostanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Svi privedeni terete se za teška kaznena djela, poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Suradnici kartela koji su uhićeni u BiH terete se uglavnom za pranje novca stečenog trgovinom drogom, dok su dvojica visokih policijskih dužnosnika Munjić i Selmanović pod sumnjom da su zlorabili službeni položaj i ovlasti.

Mediji to povezuju s činjenicom da je nekoliko pripadnika posebne postrojbe MUP-a Federacije BiH sudjelovalo u zaštiti Gačanina kada je boravio u BiH 2016., za što je on pak financijski "nagradio" postrojbu doniranjem odora i opreme.

"Memija je moj dobar prijatelj"

Ravnatelj Munjić navodno je protuzakonito dopustio da kompromitirani policajci ostanu u službi unatoč dokazima koji su protiv njih prikupljeni. Cijela afera ima i političke implikacije jer se jedan od uhićenih, poduzetnik Gordan Memija, povezuje s aktualnim ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

"On (Memija) je moj dobar prijatelj", potvrdio je novinarima nakon policijske akcije sam Konaković, dodajući kako podržava provedbu cjelovite istrage.

Kazao je i kako ostaje na raspolaganju pravosuđu i policiji u slučaju potrebe da bilo što o tome pojašnjava, ali je upozorio kako mu dio medija koji je u sprezi s oporbenom Strankom demokratske akcije (SDA) već sada "pakira" optužbe i unaprijed ga proglašava krivim za sumnjive veze, a za to nemaju nikakvih dokaza.