U povodu obilježavanja blagdana sv. Ivana Krstitelja, tisuće hodočasnika i ove godine pohodi Podmilačje kod Jajca, jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

Među hodočasnicima, koji pješače do ovog svetišta u središnjoj Bosni, nalazi se i umirovljenik Zvonko Eldić, koji je podrijetlom iz Travnika, a trenutačno nastanjen u Hrvatskoj.

"Dolazim u Podmilačje uvijek kada mi to obveze dozvoljavaju te nastavljam ovaj lijepi običaj koji su gajili i moji roditelji. Sveti Ivo je zaštitnik svih nas te smo mu, u znak zahvalnosti, uvijek dolazili i dolazit ću dok god budem mogao", kazao je Eldić za Fenu.

Do svetišta sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima, pa je i Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”, već 14 godina pješači i Željko Nikić, koji iz okolice Viteza prepješači više od 60 kilometara.

"To je obiteljska tradicija i ovo svetište je za mene nešto posebno, kao i za ostale katolike iz središnje Bosne", istaknuo je Nikić.

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela su im i ove godine nudili okrjepu na putu prema svetištu.

Posebnost ovog zavjetnog svetišta je, među ostalim, i u služenju mise uoči blagdana sv. Ive, koja je namijenjena oboljelima, te veliki broj hodočasnika pješice pređe i više od stotinu kilometara, kako bi molili za zdravlje svojih najbližih i pomoć u teškim životnim situacijama.

Nakon mise s molitvom za bolesnike, večeras će u Podmilačju biti upriličen duhovni i molitveni program, dok će u ponedjeljak na blagdan sv. Ivana Krstitelja u 11 sati biti održano središnje misno slavlje.